Uspješan Dijalog mladih i vlasti dodatno će unaprijediti Strategiju prema mladima općine Ilijaš

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Općinom Ilijaš organizovao je ove srijede (15.02.2023.) Dijalog mladih i vlasti, u  kojem su učestvovali mladi i predstavnici omladinskih organizacija sa područja općine Ilijaš, predstavnici Općine, kao i vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, a ticao se unapređenja Strategije prema mladima općine Ilijaš.

Jasmina Banjalučkić, voditeljica Odjela za razvoj politika prema mladima Instituta za razvoj mladih KULT kaže da je Dijalog bio veoma plodan i pomogao u poboljšanju Akcionog plana Strategije prema mladima općine Ilijaš.

Danas smo organizovali dijalog mladih i vlasti koji je uistinu izrodio nove ideje u kontekstu poboljšanja samog Akcionog plana za Strategiju prema mladima, ali i potvrdio ono što se nalazi u Akcionom planu što je jako važno. Važno je da je grupa mladih i predstavnici Općinskog vijeća, učestnici u dijalogu,  prepoznali i potvrdili istraživanja o položaju i potrebama mladih u Ilijašu koje smo radili prošle godine, kao i ono što je proizvelo Koordinaciono tijelo i radne grupe u smislu preporuka, te potvrdilo da sve zaista ima smisla. Tako da smo sretni da Akcioni plan koji prati ovaj dokument predstavlja stav cijele zajednice, a ne samo jedne strane ili grupe. Raduje dobar odziv mladih, što nas uvijek pozitivno iznenadi u Ilijašu. Imali smo odličnu grupu-mladih srednjoškolaca, učenika završnih razreda osnovnih škola te studenata što je dalo raznolikost u stavovima i mišljenjima, što je svakako još jedan pozitivan ishod ovog dijaloga, kazala je Banjalučkić.

Na januarskoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš usvojen je Nacrt Strategije prema mladima i shodno zakonu nakon toga uslijedio je proces javne rasprave koji je trajao 14 dana.

Enisa Mešetović, stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Općine Ilijaš nada se da će prijedlog Strategije  biti usvojen na sjednici Općinskog vijeća Ilijaš planiranoj za kraj sljedeće sedmice.

-U ovom procesu izrade Strategije uveli smo i novu metodu, a to je dijalog sa vlastima, imali smo danas izuzetno produktivan radni dan. Veliko je zadovoljstvo izniman odziv mladih ljudi, tu su bili i predstavnici Općinskog vijeća,  možda ne u onom broju koliko bi trebalo biti, ali smo ipak zadovoljni.  Sve zaključke sa današnjeg dijaloga uvrstit ćemo u nacrt Strategije i na narednoj sjednici Općinskog vijeća, nadam se, da ćemo usvojiti prijedlog Strategije i dobiti treći po redu strateški dokument za mlade na području općine Ilijaš, najavila je Mešetović.

Za vrijeme Dijaloga mladih i vlasti Općine Ilijaš učesnici su imali priliku za diskusiju o nekoliko oblasti, a koje ujedno čine dio Nacrta Strategije prema mladima Općine Ilijaš i od velike su važnosti za mlade u lokalnoj zajednici. Oblasti o kojima se diskutiralo tokom Dijaloga su:  Obrazovanje, Rad, zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, Sport i kultura mladih, te Aktivizam i učešće, slobodno vrijeme, mobilnost i informiranost mladih.

Prethodni članakOptuženi Draškić naveo da je odbio ulazak i razoružavanje u Lješevu
Naredni članakMonodrama “Rod i dom” 23. februara u kinu Ilijaš