U dvorištu i prostorijama  Osnovne škole  “Stari Ilijaš” održana je  pokazna vježba evakuacije učenika i radnika škole u slučaju elementarne nepogode- požar.

Vježba, u organizaciji NVO Save the Children, realizuje se  u okviru Projekta pod nazivom „RELOC – Izgradnja otpornosti na prirodne i druge nepogode u oblasti obrazovanja i lokalnim zajednicama – Faza 2 (Resilience-building in Education and Local Communities – Phase 2)“ .

-U okviru pomenutog projekta realizovane su edukativne radionice i aktivnosti sa učenicima i nastavnicima od septembra, a kao završna aktivnost kruna ovog projekta realizovana je  pokazna vježba. Učenici su imali priliku naučiti kako izgleda akcija spašavanja u slučaju bilo koje prirodne ili druge nepogode. Zahvaljem se svima koji su dali doprinos da uspješno provedemo ovu aktivnost-civilnoj zaštiti Općine Ilijaš, vatrogascima, ekipi Hitne pomoći, Crvenog križa, kao i djeci, nastavnicima i roditeljima, kazala je direktorica OŠ „Stari Ilijaš“ Alma Salketić.

Vježbu je vodio pomoćnik načelnika Općine Ilijaš u Službi civilne zaštite Zdravko Barić.

-Sve je počelo od ideje nevladine organizacije Save the children na čelu sa Dragonom Ličaninom gdje smo prije nekoliko mjeseci dogovorili da upriličimo dvije vježbe spašavanja u slučaju požara, jednu u OŠ „Stari Ilijaš“, druga u OŠ „Srednje“. Ovakva vježba je kompleksna, djeca su naučila kako izgleda evakuacija, izlazak vatrogasaca na teren, gašenje požara, upotrebu protivpožarnog aparata,  izvlačenje dima iz požarom zahvaćenih prostorija. Kolege iz Vogošće su nam pružili svesrdnu pomoć i imaju više iskustva u organizovanju ovakvih akcija, a nama je prvu put da organiziramo ovu aktivnost i to u jednom danu dvije vježbe, u Starom Ilijašu i u Srednjem i drago nam je da je vježba uspješno okončana jer ova škola broji oko 400 učenika, a sa nastavnim osobljem i roditeljima, te ostalim akterima bilo je više od 500 osoba uključenih u vježbu, kazao je Barić za Radio Ilijaš.

Nakon prvog dijela vježbe koji je uključivao evakuaciju, gašenje požara i pomoć povrijeđenim, realiziran je i drugi dio, edukacija djece o tome kako se ponašati u slučaju požara ili druge nesreće, kao i edukacija o pružanju prve pomoći, odnosno reanimiranju povrijeđenih.

U vježbu su bili uključeni pripadnici Službe civilne zaštite Općine Ilijaš, PS Ilijaš, Vatrogasnog društva Vogošća.  Hitne pomoći i Crvenog križa općine Ilijaš.

Share.

Comments are closed.