ILIJAŠVIJESTI

Uspješno završena mektebska godina u Mrakovu

Protekli dani obilježeni su završnim ispitima u mektebima na području Ilijaša  i drugim aktivnostima vezanim za kraj ove mektebske godine. Tako je bilo i u džematu Mrakovo, gdje je održana završna svečanost i dodjela diploma za uspješne učenike i učenice.

U 2017/18. godini u džematu Mrakovo je upisano 160 polaznika mektebske pouke. Od toga 34 u mektebu u Salkanovom Hanu i Popovićima, gdje je muallim Almedin ef. Ibišević, a 126 u mektebu Mrakovo, muallim Amel ef. Šehović.

Od ukupnog broja 60 njih uči u Kur'anu, a 28 je polaznika sufare. Nakon ramazana na ljetnom raspustu ćemo, ako Bog da,  kao i prethodne godine organizovati Ljetnu školu Kur'ana, gdje će djeca nastaviti i preko raspusta da vježbaju učenje Kur'ana, a isto tako oni koji su u sufari će imati priliku da preko raspusta završe sa istom te da novu mektebsku godinu započnu s Kur'anom, kazao je Amel ef. Šehović za Radio Ilijaš.

I u džamiji Mrakovo  je bilo svečano, uz prigodan  program i ispitivanja kroz koje su učenici mogli pokazati svoje znaje stečeno u mektebu.

Na kraju su polaznicima dodjeljene svjedodžbe i prigodni paketići, a lica roditelja i rodbine obasjao je ponos zbog uspjeha njihove djece.

Povezane objave

Back to top button