Program obilježavanja  godišnjice “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je u petak  obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je u subotu organiziran vjerski program, a ove nedjelje i tradicionalni Memorijalni turnir ”Tufo Alić”.

Jedinstvo, ponos te želja za očuvanjem i njegovanjem naše historije jedna su od glavnih odlika stanovnika Popovića i Salkanovog Hana, a o čuvanju uspomene i njegovanju kulture sjećanja i hrabrosti od mještana ovih naselja mnogi i danas mogu učiti.  U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću, na kojem ove godine učestvuje oko 20 ekipa, a događaj je okupio nekoliko stotina građana, kazao je za Radio Ilijaš predsjednik organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Mede Kozić.

Svoj doprinos odbrani dala je samostalna četa Popovići, koja je imala svoj ratni put od 92-95. godine. Ova prvobitno samostalna četa stasavanjem Armije BiH prelazi u odred Tale. Formiranjem brigada i korpusa četa Popovići prelazi u sastav 304. Brigade drugi bataljon, gdje svoj doprinos daje do kraja rata.

O značaju ovog prostora za odbranu govorio je  komandant 304. Brigade Mirsad Begić.

-Ovdje na ovom području  Salkanovog Hana i Popovića sve je bilo porušeno, izgledalo sablasno tih ratnih dana. Ovdje se branilo mjesto, ali i šire područje i Bosna i Hercegovina. Ovo mjesto postalo je jedna važna tačka za odbranu, jer je ovo pravac koji su agresori zacrtali da bi u vojnom smislu ispresjecali Bosnu i Hercegovinu, željeli su svoje snage spojiti kroz dolinu Krivaje sa snagama iz Vozuće, a to bi značilo da se razdvoje Zenica i Tuzla. Čuvanjem ovog mjesta čuvali smo  i druga mjesta, ali i Nabožić kao važnu tačku  odbrane. Ovo područje je bilo veoma značajno, bilo je izloženo žestokim borbenim dejstvima sa namjerom da se ovlada desnom obalom rijeke Misoče koja je bila jedna prirodna greda. Imam obavezu da pomenem da su ovo odbranili borci, stanovnici Popovića i Salkanovog Hana, ali i drugih mjesta i zato zaslužuju našu pažnju i poštovanje, kazao je komandant Begić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić podsjetio je na predratnu situaciju i velikosrpske ideje, koje su i danas prisutne.

Podsjetit ću na 24. decembar 1991. godine kada je zvanično Skupština Opštine Ilijaš, opredjelivši se nacionalno, donijela odluku o pripajanju Ilijaša SAO Romanija, a to je značilo provođenje velikodržavnog projekta stvaranja velike Srbije, stvaranja države za jedan narod i to ne smijemo zaboraviti jer se taj projekat i dan danas provodi, intenzivno svaki dan, a najozbiljnija faza tog projekta je ustanovljavanje istog nastavnog procesa između entiteta RS i Srbije i niz svakodnevnih događaja koji na to ukazuju. Pretenzije na ovu državu i na njene dijelove i danas postoje, zato moramo biti na oprezu i dati odgovor na te opasnosti tako što ćemo čuvati  institucije ove države i ključne mehanizme odbrane. Ovaj događaj jedan je od tih poteza,  predstavlja sjećanje na ono što je bilo, ali  i upozorenje na ono što se danas dešava, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić čestitavši na uspješnoj organizaciji ovog važnog događaja.

Osman Smajlović, predstavnik Ministarstva za boračka pitanja KS kazao je da je ova Manifestacija jedna od najznačajnijih tekovina MZ Mrakovo.

-Moramo se sjećati i obilježavati važne događaje iz naše prošlosti, njegujemo kulturu sjećanja i šaljemo poruke da smo tu i da nas ima. Sjećamo se boraca, našeg  Hašima Spahića, kao i našeg Tufe Alića. Kultura sjećanja je važan segment identiteta naroda i države Bosne i Hercegovine, kazao je Smajlović.  

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed – Mede Kozić uručio je zahvalnice svima koji su dali doprinos organizaciji turnira, a to su ove godine: Edin Solak, Mustafa Fazlić, Miralem Ćatović i Brvnare „Numić“.   Nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Popovića i Salkanovog Hana, program obilježavanja ”Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana” nastavljen je odigravanjem utakmica Memorijalnog turnira „Tufo Alić“, a početni udarac kojim je turnir proglašen zvanično otvorenim zadao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

 

 

Share.

Comments are closed.