Zaštićeni pejzaž “Bijambare” prošle godine posjetilo 57.710 turista

Direktor KJU za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković u izjavi Feni potvrdio je kako konkretne podatke o posjetama imaju za područja Vrela Bosne i Bijambara jer je na tim područjima uveden sistem naplate.

“Spomenik prirode “Vrelo Bosne” posjetio je 286.201 posjetilac s plaćenom ulaznicom. Zaštićeni pejzaž “Bijambare” je posjetilo 57.710 turista. Ove brojke su neznatno manje od rekordne 2019. godine”, istakao je Jelešković.

Kada su u pitanju turisti koji su posjetili zaštićena područja, Jelešković ističe da 60 do 70 posto posjetilaca čine strani turisti.

“Prva tri-četiri mjeseca dominiraju turisti iz susjednih zemalja, a u ljetnim mjesecima preovladavaju turisti iz arapskih zemalja”, naglasio je Jelešković.

Govoreći o planovima KJU za zaštićena prirodna područja u 2023. godini, Jelešković je istakao da je u planu poboljšanje posjetiteljske infrastrukture koje uključuje sanaciju toaleta i nastavak zamjene mostova na Vrelu Bosne, obnovu staze na Skakavcu do podnožja vodopada, izgradnju staze na Trebeviću Ravne – Vidikovac te izgradnju novog objekta portirnice na Bijambarama.

“Takođe planiramo izmjenu cjenovnika za Vrelo Bosne i Bijambare, zatim implementaciju aktivnosti vezanih za planove upravljanje po sporazumima potpisanim s resornim ministarstvima komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i privrede KS, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma”, kazao je Jelešković.

Izvor: Fena

Prethodni članakU predškolskim ustanovama u Federaciji BiH povećan broj upisane djece za 18,9 posto
Naredni članakPorezna uprava FBiH uputila javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2022. godinu