BIH

Zbog padavina moguće izlijevanje rijeka

Zbog pojačanih padavina u naredna četiri dana očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije, javlja Anadolija.

S obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla, itd…), opasnost na izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slivove rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija za vodno područje rijeke Save će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke pozvali su na povećan oprez, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja.

Povezane objave

Back to top button