SVIJET

Zlatko Dizdarević o napadu na bolnicu u Gazi: ‘Osveta koja dobija karakteristike genocida’

Mislim da je u pitanju događaj koji je na ivici da promijeni kompletnu geopolitičku i geostratešku situaciju u svijetu, ocijenio je, komentirajući napad na bolnicu Al Ahli u Gazi u kojem su poginule stotine ljudi, istaknuti bivši bh. diplomata, ambasador u Jordanu i dugogodišnji novinar Zlatko Dizdarević.

Kako je kazao, priča sa napadom Hamasa na Izrael i civile je u međunarodnoj političkoj javnosti, pogotovo na Zapadu, bila apsolutno jednosmjerna.

“Bila je to reakcija na zaista teroristički i tragični čin. Međutim, očekivalo se da će nakon toga političke snage u svijetu učiniti sve što je u njihovoj moći da se osudi ono što treba da se osudi i kazni onaj ko treba da se kazni, ali da stvar neće krenuti u najstrašniju moguću osvetu koja dobija karakteristike genocida“, rekao je Dizdarević.

“Ovo što se desilo jučer, gađati bolnice, gađati civile, a prije toga donijeti odluku da se protjera više od milion ljudi prema jugu Gaze kako bi se oslobodio prostor za daljnje bombardiranje… Mlake reakcije, navodno ‘šokantne’, ali apsolutno mlake u političkom dijelu svijeta, u najznačajnijim svjetskim organizacijama govore da ulazimo u jednu fazu kojoj se ne vidi kraj”, naveo je.

U svakom slučaju, zaključio je da će faza biti i katastrofalna i dramatična i predstavljat će, po njegovom dubokom uvjerenju, veliki zaokret u svjetskoj političkoj realnosti.

Povezane objave

Back to top button