U Osnovnoj školi “Hašim Spahić” u Ilijašu danas je priređena svečanost sa početkom u 10 sati za nove đake-prvake, koji su zajedno sa svojim roditeljima srdačno i veselo dočekani od direktora Mirsada Kusture, učiteljica i učitelja, ali i starijih učenika koji su za sve njih pripremili interesantan program. Bilo je mnogo uzbuđenja i suza radosnica sa svih strana. Prvi dan škole poseban je kako za djecu tako i za roditelje.

 

Svečani program počeo je pozdravnim riječima i riječima dobrodošlice koje je direktor škole Mirsad Kustura uputio prisutnima, a posebno novim đacima i zaželio im sretan početak školovanja.

„Danas smo u našoj školi upriličili svečani prijem učenika prvih razreda za ovu školsku godinu. U OŠ “Hašim Spahić” u prvi razred upisan je 61 učenik i ovo je jedna od škola koja iz godine u godinu bilježi isti upis djece. Đaci su raspoređeni u tri odjeljenja i nakon svečanog prijema imat će priliku da se upoznaju sa školom ali i učiteljima i učiteljicama sa kojima će provoditi naredne školske dane. Iskreno se nadam da će u narednih pet godina doći do povećanja broja učenika. Svake godine, kao i ove nastojimo poboljšati uslove rada. U narednih mjesec dana bit će završena fiskulturna sala koja će pomoći našim učenicima i nastavnicima da se kvalitetnije održava nastava. Nakon završetka radova fiskulturne sale dobit će se nove četiri učionice i na taj način održavat će se nastava samo u jednoj smjeni. Također moram naglasiti da će djeca imat priliku da borave u produženom boravku. Naša škola ima 28 odjeljenja od I do IX razreda i iskreno se nadam da će se u narednom periodu broj učenika povećati. Nažalost, ove školske godine nismo u mogućnosti, odnosno neće biti podjela udžbenika za učenike prvog razreda. Samo za one socijalno ugrožene kategorije. Tako da imamo neki komplet udžbenika koji ćemo podijeliti onim ugroženim“ kazao je direktor Kustura.

Nedžla Mahmutović ističe da je spremna za školu i da je posebno raduje druženje sa drugovima i drugaricama, ali i to što će imati učiteljicu.

Učenik prvog razreda Abdulah Hasanović kaže da najviše voli crtati i bojiti, a sa svojim drugovima će se i igrati u školi.

Hoće li se broj prvačića iz godine u godinu smanjivati ili će vlasti poduzeti nešto na tom planu, ostaje da se vidi. A do tada, svako naredno zvono u BiH označit će početak ili kraj jedne lijepe priče, priče zvane – đački dani.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja Republike Srpske u skoro 80 područnih odjeljenja nije upisan nijedan prvačić. Samo jedan ili dva prvačića upisani su u gotovo 170 područnih odjeljenja.

Za Federaciju BiH nema zbirnih podataka. Samo u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) upisano je 1.216 učenika manje.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke ranije su istakli da je cilj obrazovanja svakom djetetu omogućiti približno iste uslove za sticanje znanja.

Radio Ilijaš svim učenicima želi sretan početak nove školske godine i mnogo uspjeha u učenju i vladanju. 

Share.

Comments are closed.