U školske klupe u KS-u u septembru trebalo bi da sjedne oko 4.000 prvačića, što je gotovo isti broj učenika prvih razreda kao i prethodne godine. U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a još nemaju tačan podatak upisanih prvačića u prvom upisnom roku koji je proveden u aprilu, jer im škole još dostavljaju podatke o broju upisanih učenika.

Poznat je tačan broj upisanih prvačića u školama na području Ilijaša, koje je za Radio Ilijaš dostavila Služba za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš. Prema tim rezultatima u novu školsku godinu u ilijaške škole kranut će 171 prvačić.

U OŠ “Hašim Spahić upisano je 58 učenika, 38 dječaka i 20 djevojčica.

U Osnovnoj školi “Srednje” upisano je 19 prvačića, od toga: Centralna škola Srednje: 11 učenika (6 dječaka i 5 djevojčica), Područna škola Kamenica: 5 učenika (1 dječak i 4 djevojčice) i Područna škola Gajevi: 3 učenika (2 dječaka i 1 djevojčica). U Područnoj školi Dragoradi  nije bilo upisanih učenika.

U OŠ “Stari Ilijaš” u prvom roku upisano je 50 učenika, 30 dječaka i 20 djevojčica i to Centralna škola Stari Ilijaš: 38 učenika (21 dječak i 17 djevojčica), Područna škola Misoča: 6 učenika (5 dječaka i 1 djevojčica), Područna škola Malešići: 4 učenika (2 dječaka i 2 djevojčice) i Područna škola Bioča: 2 učenika (2 dječaka).

U OŠ “Podlugovi” upisana su u aprilu 44 učenika, Centralna škola Podlugovi: 29 učenika (16 dječaka i 13 djevojčica), Područna škola Lješevo: 6 učenika (5 dječaka i 1 djevojčica) i Područna škola Ljubinići: 9 učenika (5 dječaka i 4 djevojčice).

Prema dosadašnjoj procjeni, u novu školsku godinu bi trebalo da krene isti broj prvačića kao i prethodne godine. Prema novom Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju KS-a, roditelji su morali djecu upisati u školu koja je najbliža njihovom mjestu stanovanja

Drugi upisni rok za upis prvačića bit će u augistu 2018. godine.

Share.

Comments are closed.