BIHVIJESTI

Edo Mulahalilović: Godišnjica smrti bh. muzičara i producenta

Na današnji dan 2010. godine, preminuo je Edo Mulahalilović, bosanskohercegovački tekstopisac, kompozitor i producent. Mulahalilović je rođen u Sarajevu 23. marta 1964. Muzičku karijeru je započeo uspješno već kao dječak te je nagrađivan na takmičenjima učenika muzičkih škola širom SFR Jugoslavije.

U trinaestoj godini talentirani Edo je imao prvi solistički koncert na klasičnoj gitari. U ljeto 1983. zajedno s Pjerom Žalicom i Izudinom Kolečićem osnovao je grupu “Baobab” u kojoj je pjevao i svirao gitaru. Ista trojka, 1985., zajedno s Hajrudinom Varešanovićem osniva grupu “Hari Mata Hari”, gdje je bio autor većine pjesama.

Komponovao bh. pjesmu za Eurosong 1994.

 

Godine 1991., objavio je kantautorski album “Jedna je pjesma cijeloga života” ali agresija na BiH (1992. – 1995.) spriječila je širu promociju i turneju. S bratom Adijem uradio je i kompoziciju “Ostani kraj mene” koja je 1994. u Dablinu na Eurosongu predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Kao kompozitor i producent je u Finskoj, u periodu od 1996. do 2002., snimio dvadesetak albuma s raznim skandinavskim izvođačima. Edo je bio član GRAMEX-a i TEOSTO-a (finnish composers copyright society), a posljednje godine života radio je u Sarajevu, gdje je imao svoj vlastiti studio i produkciju.

Kad je obolio od teške bolesti, kolege muzičari su za Edu održali koncert pomoći, sav prihod je išao Edi za liječenje, ali Edo, nažalost, nije uspio pobijediti u borbi s rakom.

Izvor: avaz.ba

Povezane objave

Back to top button