BIHILIJAŠSPORTVIJESTI

U Sportskoj dvorani Ilijaš održava se Državno prvenstvo u sportskom aviomodelarstvu

Državno prvenstvo u sportskom aviomodelarstvu, modeli po svjetskoj klasi F1-R održava se ove nedjelje u Sportskoj dvorani Ilijaš uz učešće pet klubova.

Alen Halak, -predsjednik Aerokluba “Krila Sarajeva” i tehnički sekretar Vazduhoplovnog saveza FBiH kazao nam je nešto više o ovogodišnjem takmičenju.

-Riječ je o malim dvoranskim modelima koji su često teški od jedan do dva grama. Ovo takmičenje održavamo u Ilijašu već godinama jer nam dvorana pogoduje i osjećamo se kao kod kuće. Ove godine je 100 godina vazduhoplovnog sporta. Prvi klub je osnovan za vrijeme kraljevine Jugoslavije. Osim aviomodelarstva, kod nas su najviše zastupljeni paraglajding, jedriličarstvo, padobranstvo i letenje motornim avionima. Vazduhoplovni savez BiH, kojeg čine savez FBiH i savez RS-a, provodi takmičenja, državna prvenstva i nastupe reprezentacije, kao i u svim drugim sportovima, u ove četiri nabrojane kategorije. Federalni savez ima oko 20 klubova, a u RS-u oko 15 klubova koji se bave različitim disciplinama. Aviomodelarstvo ima više kategorija, ovo su dvoranski modeli danas, a imamo takmičenja i na velikim otvorenim plohama gdje može učestvovati i 100 takmičara, naveo je Halak.

Savez svake godine provodi Državna prvenstva i nastoji da reprezentacije nastupe na prvenstvima svijeta i Evrope. Državna prvenstva se provode u: aeromodelarstvu, padobranstvu, paraglajdingu i jedriličarstvu.

Aviomodelarstvo je pojedinačni sport, tako da se ekipa Kluba ili Reprezentacija sastoji od pojedinaca. Procjenjuje se da postoji više od milion ljubitelja ovoga sporta širom svijeta. Sada postoje mnoge kategorije aviomodela, bilo da se radi o avionima, hidroavionima, jedrilicama, helikopterima i raketnim modelima.

Povezane objave

Back to top button