INTERVJU

Amel ef. Muminović: Poslije ramazana trudimo se da što duže u dušama zadržimo doživljenu ljepotu

Ove su godine muslimani mogli doživjeti ramazan u svoj njegovoj punini i sa svim sadržajemi, koji su im bili uskraćeni tokom dvije godine pandemije koronavirusa.

S posebnom radošću, mnoštvom ramazanskih aktivnosti za stare i mlade ramazan je obilježen u džematu Stari Ilijaš, kojeg smo posjetili pred bajram i razgovarali sa imamom Amelom ef. Muminovićem.

Osjećao se tokom cijelog ramazana poseban hal, napokon smo dočekali teravih namaz, mukabele koje smo organizovali u halki od najstarijih do najmlađeg uzrasta, dočekali smo da stanemo jedni uz druge, da se možemo rukovati. Osjetilo se koliko su duše naših džematlija gladne i žedne za duhovnom opskrbom. Ja se trudim biti na usluzi i od koristi i da im ponudimo što više aktivnosti kako bi svoju potrebu za ljepotom vjere, za duhovnom hranom zadovoljili. Iskušenje koje smo prošli prethodnih godina ukazalo nam je da vrlo lahko možemo ostati bez stvari koje nekada podrazumijevamo. Nadam se da smo naučili lekciju i da ćemo biti zahvalniji, cijeniti više džemat i džamiju, kaže Amel ef. za Radio Ilijaš.

Mubarek večeri u ramazanu u ovom su džematu obilježene na poseban način, organizacijom zajedničkih iftara, ali i prigodnim programom koji su priredili polaznici mektebske nastave.

Za 17. noć ramazana organizovali smo iftar i mevlud i promovisali 28 novih učača Kur'ana, kao 28 zvjezdica koji će od ovog ramazana osvjetljavati svoje kuće. Imali smo zajednički iftar i lijep program i povodom 27. večeri, kada se okupilo 120 džematlija. Kompletnu posljednju trećinu ramazana imali smo nafila namaz, tragajući za noći vrijednijom od 1000 mjeseci za koju je Poslanik Muhammed a.s. sugerisao da se nalazi u neparnim noćima zadnje trećine ramazana.  

Već poslije 27. večeri ramazana u džematu i džamiji počinju pripreme za Bajram, čiste se džamije, haremi, kuće, pripremaju najljepša odijela, kuhaju najljepša slatka i slana jela.

Vjernička osjećanja su podvojena, s jedne strane žao im je što ramazan odlazi, a s druge strane raduju se dolasku Bajrama.

Ramazan ne može trajati cijelu godinu, njegova je blagodat u ograničenom trajanju, Allah nas ne opterećuje iznad naših mogućnosti. Ramazan dolazi jednom godišnje kako bi nam dao snagu, energiju da se nosimo sa svim materijalnim i duhovnim izazovima koje ćemo imati kroz cijelu godinu. Nakon ramazana ne trebamo se otuđiti od džamije, iako neće više biti mukabela trebamo nastaviti druženje sa Kur'anom čitajući prijevod, tumačenja, pouke pojedinih njegovih dijelova kako bismo što duže u sebi zadržali ljepotu i ramazanski hal.

U džamiji Stari Ilijaš u vremenu od sabaha do bajram namaza posebno je vrijeme, koje se iskoristi za prigodne savjete, predavanja, učenje ilahija.

Nakon klanjanja bajram namaza počinju čestitanja, odlazimo svojim kućama, vraćamo se onome što je najbitnije a to su naše porodice, familije, druženja, dijelimo bajramsku radost sa našim najmilijima. Drugi dan Bajrama je Dan šehida, šehidi su naša čast koji su dali svoje živote za našu slobodu i našu lijepu domovinu zato obilazimo šehidska mezarja, sjećamo ih se i uzimamo pouku, obilazimo merhume i mezaristane jer  iako nisu sa nama fizički, duhovno smo sigurno zajedno, navodi Amel ef.

Na kraju je uputio i bajramsku poruku istaknuvši da posebno treba obratiti pažnju na poštivanje prava radnika.

-Molim Allaha dž.š. da primi naše ramazanske ibadete. Uzimajući u obzir deficit radne snage u posljednje vrijeme, poručujem poslodavcima da se u bajramskim danima prisjete svojih radnika, cijene njihov trud i rad, jer radniku treba platiti prije nego se znoj na njemu osuši. Allah je već naš ramazanski trud i rad nagradio oprostom i bereketom, molim Ga da u ovim bajramskim danima naše duše okrene ka dobru, Allah voli ustrajno djelo, pa makar u našim očima bilo i malo, a koga Allah voli, voljet će ga i ljudi, zaključio je Amel ef. čestitavši svim dobrim ljudima Ramazanski bajram.

Povezane objave

Back to top button