ILIJAŠVIJESTI

Dan zlatnih ljiljana: predstavljamo Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Ilijaš

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan zlatnih ljiljana. Dobitnici ovog najvećeg ratnog priznanja Armije BiH u najtežim trenucima odbranili su domovinu od fašizma, stoga je izuzetno značajno što su 9. maj odabrali kao svoj dan.

Mirsad Omanović, dobitnik priznanja Zlatna policijska zvijezda i sekretar Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Ilijaš gostovao je u programu Radio Ilijaša i govorio o radu udruženja i obilježavanju Dana zlatnih ljiljana.

Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja počelo je sa radom 2008. Godine zahvaljujući podršci tadašnjeg načelnika Općine Ilijaš Nusreta Mašića.

Naše Udruženje trenutno broji  29 članova, okuplja najbolje borce koji žive na području općine Ilijaš, dobitnike najvećih priznanja-zlatne ljiljane, zlatne policijske zvijezde, medalje za hrabrost, srebrne policijske značke i srebrnih štitova, kazao je Omanović.  

Svake godine postoje kantonalna i druženja na nivou FBiH koje organizuje Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja.  Druženje na nivou kantona Sarajevo održano je 4. maja na Igmanu. Ovog 9. maja druženje na nivou FBiH bit će organizirano u Zenici. Program je uvijek osmišljen  i podrazumijeva obilazak   šehitluka, odavanja počasti šehidima,  posjetu  spomenika i spomen soba i otkrivanje novih, promocije knjiga i projekcije dokumentarnih filmova kojima je tema rat uz druženje preživjelih dobitnika i porodica. Cilj druženja je sprečavanje od zaborava najvećih i najhrabrijih sinova BiH i  očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Smatra da su najviše zaboravljeni demobilisani borci, ali da bi puno lakše bilo rješavanje njihovog statusa kada bi postojao savez ili krovno udruženje koje bi objedinilo sve njihove zahtjeve.

Omanović  se za slušatelje Radio Ilijaša prisjetio i šta za njega osobno znači  ovaj datum.

-Maj i sami počeci  i shvatanje da će doći do rata, jer ako vam je neko oteo predsjednika nemate se nadati čemu dobrom, osjećanje prijetnje i ugroženosti. Ja sam iz Lješeva sam mjesta gdje se desio masakr nad civilima,  mislim da smo kasno shvatili koliko smo u opasnosti. A ovaj datum ima posebno mjesto ne samo u našoj zemlji nego se obilježava i kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kazao je Omanović čestitavši svima ove značajne datume a posebno dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Ovom prilikom Omanović je JU KSC i Radio Ilijaš poklonio  monografiju Zlatni ljiljani i dobitnici najvećih ratnih priznanja Armije RBiH, koju možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button