Danas je 27. juli, jedan od najznačajnijih datuma u antifašističkoj istoriji Bosne i Hercegovine.

-Prije tačno 79. godina na današnji dan gerilski odredi Bosanske krajine uz pomoć seljaka iz okolnih mesta, napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice Oštrelj, Manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandarma i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar. Kasnije, krajem jula i početkom avgusta narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističe partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, je dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu.

Iako je Bosna i Hercegovina utemeljena na vrijednostima zajedništva i antifašizma i da su, u sudbinskom trenutku, kada su branili svoj opstanak, njeni narodi bili na pravoj strani istorije, kao dio velike antifašističke koalicije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednik; danas je značajno napomenuti da se fašizam i nacionalizam u raznim oblicima pojavljuje i vraća u našu zemlju!

Izgleda da iskustva iz Drugog svjetskog rata kao i iskustva OOR-a 92-95 nisu dovoljna opomena svima nama!

Nažalost, kako dalju tako i svoju bližu još bolnu istoriju gazimo, prekrajamo i zaboravljamo!

Nacija koja zaboravlja svoju istoriju, koja je učiteljica života, sigurno nema ni dobru budućnost!

Na kraju, molimo vas da poštujete sve mjere date od strane Kriznog štaba vezano za Corrona virus, saopćeno je iz UABNOR Ilijaš.

Share.

Comments are closed.