SVIJET

Danas se slavi Valentinovo – Dan zaljubljenih

Danas je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih.

Sveti Valentin je bio sveštenik. Živio je u trećem vijeku i stradao kada je car Кlaudije II u starom Rimu zabranio brakove za mladiće, buduće vojnike. Uprkos zabrani, Valentin je ipak nastavio tajno da vjenčava parove, sve dok nije otkriven, a zatim pogubljen 14. februara 269. godine.

Prema legendi, Valentin je prije svoje smrti poslao pismo slijepoj kćerki tamničara, potpisano riječima „od vašeg Valentina“. Pismo je bilo znak zahvalnosti za njenu dobrotu i ispostavilo se da je imalo iscjeljiteljsku moć, jer je djevojka vratila vid nakon što je primila pismo.

Od tada se vjeruje da muškarci svojim djevojkama i ženama treba da šalju ljubavne poruke (bar na taj dan) i da je Sveti Valentin zaštitnik zaljubljenih.

Do druge polovice 20. vijeka Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za “potrošačku kulturu”.

Neki smatraju da je obilježavanje Dana zaljubljenih nepotrebno i da je to vid komercijalnog iskorištavanja. Ovo je racionalno razmišljanje jer možemo primijetiti da se svuda u svijetu gubi duh ljubavi i zamjenjuje darovanjem skupim poklonima, a to ne bi trebalo da je ideja ovog dana.

Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

Uz Dan žena, 8. marta, Valentinovo je dan kada se kupuje najviše cvijeća.

Povezane objave

Back to top button