ILIJAŠ

Dječija nedjelja u vrtiću “Ilijaš”

U današnje vrijeme mnoge stvari doprinose tome da drže dječje tijelo napetim. Rano izlaganje djece televiziji i kompjuterskim igricama u kojima je mozak bombardiran brzom i bogatom stimulacijom, dovodi do stanja grčenja mišića cijelog tijela, a dijete je često u položaju kao i junaci iz crtića ili igrice.

U okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” J.U. Djeca Sarajeva “Vrtić “Ilijaš” održao je aktivnost pod sloganom “Vježbajmo zajedno” koju su uspješno realizovala djeca sa svojim vaspitačima i trenerima iz Škole fudbala “Tempo”. Cilj ove aktivnosti jeste potaknuti kod djece važnost vježbanja i što kvalitetnijeg i aktivnijeg upotpunjavanja slobodnog vremena.

Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica u JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” kazala je da je riječ o programskim aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje pravilnog rasta i razvoja djece.

U sklopu održavanja “Dječije nedjelje” u školskoj 2019/2020. godini JU „Djeca Sarajeva“ Vrtić Ilijaš ove godine ima niz aktivnosti. Ova današnja aktivnost je saradnja sa timom Škole fudbala „Tempo“ u sklopu aktivnosti „Vježbajmo zajedno“ kako bi djeci, a i roditeljima ukazali na važnost zdravog života, vježbanja, bavljenja sportom u ovo današnje brzo vrijeme. Mi u ovoj sedmici koja se tradicionalno obilježava od 7.- 11. oktobra imamo još niz aktivnosti, a to je upoznavanja djece sa dječijim pravima. Sutra idemo u vrtić Behar da se družimo i da djeca upoznaju kako tamo druga djeca borave, a u četvrtak imamo druženje i predstavu sa obaveznim programom, da bi to na kraju sve začinili sa jednim lijepim druženjem sa roditeljima uz radionicu „Reciklaža nije gnjavaža“, gdje ćemo se družiti i djeci ukazati na značaj zdrave okoline. Podršku imamo od Općine Ilijaš. Ona nama uvijek pomaže i želimo da im se zahvalimo  na dugogodišnjoj podršci, kazala je Fejzić.

Vrtić Ilijaš broji 65 mališana. Ove godine u sklopu obilježavanja ustanove, JU „Djeca Sarajeva“ i Vrtić Ilijaš proslavlja 20. godišnjicu postojanja.

Kroz razne vježbe djeca uče kako pravilno držati tijelo, mogućnosti kretanja pojedinih dijelova tijela, a vježbanje se odvija uz muziku prilagođenu njihovoj dobi. Ubrzan život odraslih je dio i dječjih života te ih od toga ne možemo izolirati. Ali, možemo ih od najranije dobi učiti kako da se nose sa svim što im život donosi.

Povezane objave

Back to top button