Dom u Ljubini centar života zajednice

domnaslovnaDom u Ljubini primjer je pravog centra jedne MZ , odvijanja zajedničkih uspješnih aktivnosti i druženja lokalnog stanovništva. On baštini tradiciju održavanja igranki sa živom muzikom, bajramskih, božićnih, uskršnjih proslava. Prije rata ovdje je bila folklorna sekcija, sportske aktivnosti su se održavale. Tu su se redovno okupljali i stari i mladi, družili na igrankama i zabavama. Aktivnosti i danas ima, ali slab je interes mladih, koji više vole internet i igrice nego druženje u stvarnom svijetu.
Ljubina je jedan od rijetkih primjera Doma u kojem se uslovi svakodnevno poboljšavaju. U Domu je, pored MZ, smješteno i Udruženje žena „San“, kao i HKD „Napredak“ koji svojim aktivnostima obogaćuju život u zajednici.

Zgrada Doma prošle je godine poplavljena i vlaga se još zadržala u zidovima.

Ovih dana na Domu se izvode radovi na sanaciji krova, kao i uređenja kancelarija u unutrašnjosti.

-Radimo sanaciju krova, koji je oštećen, prijetio je da se obruši. Pokušavamo uz pomoć privrednika i Općine da saniramo ono što se može, ali to je samo 10 posto od svega što bi se trebalo uraditi. Ljubina je međuzona između grada i planinskog dijela Ilijaša, a Dom je smješten pored magistralnog puta, postoji mnoštvo stvari koje bi se mogle napraviti i bolje iskoristiti lokacija. Slali smo aplikaciju prema Općini Ilijaš da se od Doma napravi sportsko-rekreativni centar sa svim pratećim sadržajima, vidjet ćemo šta će biti od toga, kazao nam je predjednik MZ Ljubina Meho Tabaković.

Sportsku plohu za aktivnosti koriste djeca vikendima, a godišnje se odigraju jedan do dva turnira u malom nogometu. Nažalost, nedavno postavljeni koševi na plohi brzo su ukradeni.

„Nije bogatstvo ono što donosi kulturu,
nego je kultura ono što donosi i bogatstvo.“

 

Prethodni članakU posjeti MZ Ljubina
Naredni članakHarisa Mešetović i Amila Spahić državne prvakinje u kategoriji mlađe kadetkinje