BIHILIJAŠREPORTAŽEVIJESTI

Uz djecu, unučad, praunučad i više od 50 članova porodice nana Sevdija Bešlija dočekala 96. rođendan

Nana Sevdija Bešlija sinoć je proslavila svoj 96. rođendan u krugu porodice, okružena ljubavlju i pažnjom svojih najmilijih. Kažu da svi mi u duši nosimo dijete i nevinost koju nikad ne gubimo. U određenim životnim trenucima to je posebno vidljivo, pa nam se nana činila upravo kao djevojčica kojoj smo došli na slavlje.

Više od 50 članova porodice okupilo se kako bi nani čestitali rođendan i poželjeli da je zdravlje i dalje služi.

Najveću sreću joj pričinjava kada ih, kaže, vidi sve složne ujedinjene i na okupu i više ih nema šta naučiti.

A dedo Ahmo preselio je na bolji svijet prije pet godina, nani jako nedostaje, još joj zasuze oči kada ga vidi na slikama, u braku su proveli više od 70 lijepih ljeta. U tom braku punom poštovanja dobili su sedmero djece, djeca su im podarila 12 unučadi, a nana se okitila i sa čak 23 praunučadi.

-Da Bog da svi doživjeli ovo što sam ja doživjela, dobro zdravlje i zdravu i dobru djecu, na okupu. Još me zdravlje dobro služi iako sam imala dvije operacije, ali kolike su godine, sine, dobro je. Ja sada njima nemam šta poručiti, moj posao roditelja je završen, odgojili smo ih najbolje kako smo znali, da budu pošteni, čestiti ljudi, a sada neka oni nastave dalje, kazala nam je nana Sevdija.

Bila je veliki borac i prošla mnoga iskušenja u životu,od gubitka djeteta do gubitka imanja i svog voljenog muža. Nana je porijeklom Hodžić iz Bakića kod Olova, također iz velike porodice, a udala se na Korita.

Ono što karakteriše ovu porodicu je smijeh i vječna spremnost za šalu, pa je i za ovaj rođendan kuća odjekivala smijehom, kao i u svakoj porodici sa puno djece, koji bez obzira na godine, znaju jedni drugima male slabosti i nedostatke i ne propuštaju priliku da se međusobno našale.

Većina starijih i mlađih potomaka se okupila sinoć da čestitaju nani rođendan, a nanina djeca i sami odavno dede i nane, prisjetili su se godina kada su odrastali na Koritima u Ilijašu i kakvo je vrijeme tada bilo. Njihovi roditelji, bez obzira na sve teškoće, uvijek su bili veliki optimisti i sa hrabrošću i s osmijehom išli kroz život.

Najstarije dijete, kćerka Hasija kaže da su prije vremena bila teška, puno se radilo, a roditelji su bili pravedni i strogi.

-Ovo je vrijeme sada bolje i lakše je svima, ne bih se vratila u taj vakat, ali  ono što su nas naučili roditelji ostalo je u nama uvijek urezano, a to su poštenje i čestitost i poštovanje prema starijima, uvijek se znao red, kazala je Hasija.

Rođendan je protekao u lijepom, srdačnom ozračju, a posebne emocije izazvali su pokloni-fotografije portreta svih članova nanine porodice, uključujući djecu, unuke, praunuke, snahe i zetove.

Ovakva rođendanska proslava, osim što predstavlja priliku za radost i slavlje, podsjeća i na važnost poštovanja i brige o starijim članovima porodice.

Povezane objave

Back to top button