KOLUMNE

Džamije u Ilijašu

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine 7. maj se obilježava kao Dan džamija. Ovaj datum je simbolično odabran, jer je 07. maja 1993. godine u 03.05 sati srušena Ferhadija džamija. Osim Ferhadije tokom ratne agresije u Bosni i Hercegovini porušeno je 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

 

Na području Ilijaške općine do agresije je postojalo sedam džamija (Stari Ilijaš, Donja Misoča, Gornja Misoča, Srednje, Ivančići, Rakova Noga i Crna rijeka), 13 mekteba (Luka, Kadarići, Bioča, Vlaškovo, Karaula, Solakovići, Sudići, Vrutci, Vukasovići, Gornji Ivančići, Vladojevići, Popovići, Salkanov han i Lješevo), dvije pravoslavne crkve (Ilijaš i Nišići) i jedna katolička crkva (Taračin Do). Time je Ilijaš uvijek zračio svojim bosanskim duhom i tolerancijom među narodima kao i brojni drugi gradovi u Bosni i Hercegovini.

 

Džamije u Ilijašu, shodno vremenu njihove gradnje, bile su od drveta i drugog trošnog materijala, tako da su brzo oronule i dotrajale. Po nekim usmenim predanjima u doba turske vladavine (ne zna se tačno vrijeme) podignute su džamije u Rakovoj Nozi, Crnoj Rijeci i Misoči.

 

Najstarijom se smatra džamija u Rakovoj Nozi, a po nekim izvorima po godini gradnje poredi se sa džamijom na Karićima. Prvi put je sagrađena od drveta i kao takva je izgorjela 1894. godine. Obnovljena je 1897. godine. U krugu  džamijskog prostora se nalaze temelji starih zgrada, hafizov izvor vode, veliki kamen sa isklesanim sjedištem kao stolica i staro mezarje za koje legenda kaže da je nastalo zbog sukoba svatova koji su se sreli na tom mjestu. Nova džamija sagrađena je 1985. godine.

 

Prva džamija u Crnoj Rijeci izgrađena je u zaseoku Nanići, a taj lokalitet danas nosi ime Džamište. Sagrađena je prije 300 godina, obnovljena 1930. godine, da bi 1980. godine bila srušena, a na njenom mjestu podignuta je nova džamija.

 

Agresijom na Bosnu i Hercegovinu porušene ili dijelom oštećene su džamije u Rakovoj Nogi, Crnoj Rijeci, Srednjem, Starom Ilijašu Donjim Ivančićima, Donjoj i Gornjoj Misoči te mektebi u Sudićima, Vrutcima, Vukasovićima, Solakovićima, Gornjim Ivančićima, Vlaškovu, Bioči, Kadarićima, Karauli, Luci, Lješevu, Popovićima i Salkanovom hanu.

 

Od rata do sada u Bosni i Hercegovini je obnovljeno 1 175 džamija, među kojima i 4 džamije na području naše općine. Izgrađene su i džamije u Srednjem, Gajevima, Malešićima, Mrakovu, Novom Ilijašu i Podlugovima. Upravo kroz džemate i džamije muslimani jedni druge bolje upoznaju, približavaju i prilagođavaju svoje potrebe i stavove i pronalaze duhovnu snagu koja je predstavljala svojevrsni odgovor na tešku krizu i nedaće koje su zadesile Ilijaš, ali i ostatak naše domovine u periodu 1992.-1995. godine.

 

Dan džamija će biti obilježen i u našoj općini u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar Velić posjetiće danas džemat Podlugovi, gdje će održati i hutbu. U subotu 08. maja iza podne namaza, uoči mubarek noći Lejletu-l-kadr u Gradskoj džamiji Novi Ilijaš gost predavač biće direktor Uprave za Vjerske poslove Rijaseta IZ-e ef. Ismail Smajlović.

 

Autor: Belma Avidć, MA turizma i zaštite okoliša

Povezane objave

Back to top button