ILIJAŠKOLUMNEMAGAZIN

Knjiga sedmice:Dževad Karahasan „Što pepeo priča“

Bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan rodom iz Duvna u utorak je dobio prestižnu Goetheovu nagradu 2020.  Nagrada koja se uručuje svako tri godine  na rođendan Johana Volfganga Getea (Johann Wolfgang Goethe), 28. avgusta, koji se smatra najvećim i najsvestranijim njemačkim književnikom i misliocem.

“Karahasan je podjednako ukorijenjen u antičkoj, islamskoj i kršćanskoj tradiciji i neumorno se zalaže za čovječnost i toleranciju. Njegove knjige su na jedan rafiniran način nadvremene i istovremeno aktuelne”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Karahasanove knjige su prevedene na dvadeset jezika, a radio je kao dramaturg u Zenici, Salzburgu i Sarajevu, a kao urednik u reviji Odjek i u časopisu Izraz. Predavao je na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu, Berlinu, Grazu i Baselu, i dobitnik je desetina međunarodnih književnih nagrada.

Ovog petak preporučujemo vam  knjigu od ovog književnog umjetnika “Što pepeo priča”. Roman govori o perzijskom mistiku Omaru Hajamu (Hajjam), a u njega su smještena tri dijela, prvi “Sjeme smrti”, drugi “Utjeha noćnog neba” i treći “Miris straha”. Svi naslovi su simbolični i nose određenu mistiku i poruku. Trilogija je prva knjiga u ediciji biblioteke magazina „Stav“.

Ovo djelo možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Knjigu preporučila:  Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

 

Povezane objave

Back to top button