ILIJAŠREPORTAŽEVIJESTI

Dženan ef. Mahmutović: Primimo svjetlo Kur'anske objave u naša srca da bi Noć Kadr ostavila trajan trag u našim životima

U sklopu ramazanskih reportaža posjetili smo džamiju u Misoči gdje smo o ramazanskim aktivnostima, projektima Mreže mladih i vrijednostima Noći Kadr razgovarali sa imamom Dženanom efendijom Mahmutovićem.

Džamija u Misoči izgrađena 2008. godine, od tada ima i stalnog imama. Prije Dženana ef. Mahmutovića, imam je bio Ibrahim ef. Kahriman, koji je preselio na ahiret.

U okviru našeg džemata imamo i dva mekteba na Vlaškovu i Karauli, u džamiji se obavljaju dnevni namazi, mektebska pouka, bajram namazi, džuma namaz. Ono što je posebno u ovom džematu i što možemo istaknuti  je jedinstvo koje se pokazalo prilikom izgradnje džamije jer su prije rata bile dvije džamije u Misoči i obje su u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu  porušene. Stanovnici Misoče složili su se da se nakon rata gradi jedna džamija na sredini sela sa dvije munare, koje simboliziraju te dvije prijeratne porušene naše džamije, veli nam Dženan ef. na početku razgovora.  

Kao dugogodišnji koordinator Mreže mladih općine Ilijaš Dženan ef. istaknuo je važnost omladinskog angažmana i aktivizma, koji je posebno vidljiv tokom ramazana.

-Imali smo i ove godine Tradicionalni doček mjeseca Ramazana, kada djevojke pripreme određene poklone sa porukama koje dijele sugrađanima, organizujemo puštanje lampiona prilikom pucanja prvog topa koji najavljuje nastupanje mjeseca Ramazana kod Cvijeta Srebrenice na Karašnici iznad Ilijaša. Naša omladina je prisutna na omladinskim iftarima. Imali smo prije nekoliko dana iftar za omladinu u Misoči iz svih džemata bilo ih je prisutno oko 70 omladinaca. Ono što je važno je da se omladina organizovala i uči hatmu koju ćemo pokloniti pred duše naših šehida drugog dana Ramazanskog bajrama kada u BiH obilježavamo Dan šehida. Naša omladina je uključena u sve aktivnosti u svojim džematima i na raspolaganju su svojim imamima.

Posebni programi organizuju se i u džematu Misoča povodom mubarek noći.

Kao što na poseban način obilježavamo Noć Bedra, obilježavamo i 27. noć i kao što se i svaki džemat i svaki imam trudi da ima poseban program, tako i mi nastojimo obogatiti sadržaj. Imamo i večeras tradicionalni program sa polaznicima iz mekteba gdje oni uz ilahije, recitacije, učenje Kur'ana obogate sadržaj kaderske noći. Također, imamo i predavača a večeras je ovdje u Misoči profesor Gazi Husrev-begove medrese Salih ef. Haušić. Imat ćemo i poslije noćni namaz koji klanjamo svih pet noći u zadnjoj trećini ramazana, kao i zajednički iftar za naše džematlije.

Dženan efendija na kraju poručuje da trebamo nastojati da ova mubarek noć ostavi trajan pečat na našim dušama, da se vratimo slijeđenju Izvora islama-Kur'anu i sunetu.

Ovo je najbolja i najodabranija noć, sura Kadr nam govori da je vrijednija od 1000 mjeseci, a ono što ovoj Noći daje vrijednost to je početak objave Kur'ana u njoj, koji je uputa svim ljudima do Sudnjeg dana. Zato je poruka da se vratimo Kur'anu jer u ramazanu trebamo moliti za oprost i ako nam dragi Bog usliša dove i primi molbe i pokajanje sigurno je da ćemo svjetlo kur'anske objave a i ono što nam je Poslanik dostavio kroz hadise moći da primimo i lakše će doći do našeg srca. Jer grijesi ne daju da to svjetlo dođe do naših srca, pa vidimo da su neka srca okorjela kako dragi Bog opisuje i vidimo sve šta se dešava oko nas, mnoge probleme koji se ne rješavaju nego se samo gomilaju. Ako želimo dobro sebi trebamo se vratiti izvoru izvoru ispravnog postupanja, Kur'anu i sunnetu. Zato bih svima poručio da se vrate Kur'anu, da čitaju i njegove poruke i riječ Božiju primjene u svom životu i sigurno ćemo vidjeti promjenu u svom životu i samo će tako Noć Kadr ostaviti dubok trag na nama, zaključujue Dženan efendija Mahmutović.  

Povezane objave

Back to top button