ILIJAŠSPORTVIJESTI

Harisa Mešetović i Hamza Kamenjaš još jednom najbolji sportisti općine Ilijaš

U kino sali Ilijaš ovog četvrtka ( 29.02.2024.) održana je po 23. put Manifestacija izbora najboljeg sportiste i sportašice općine Ilijaš, kao dio programa Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je ova večer tradicionalno posvećena dodjeli priznanja najboljim sportašicama i sportistima općine Ilijaš koji su ostvarili pravo na sportske stipendije Općine Ilijaš kao i Izboru sportista godine, sportskih kolektiva, sportskih radnika općine Ilijaš, koji sport našeg grada pronose slavom, širom naše domovine i izvan njenih granica. Općina Ilijaš dodjeljuje priznanja i drugim kategorijama među kojima su: muški i ženski sportski kolektiv, muški i ženski mladi sportski kolektiv,  najuspješniji kadet i kadetkinja, najuspješniji junior i juniorka i sportaš – invalid općine Ilijaš.

Opredjeljenje lokalne vlasti, lokalnih politika je da snažno podržavamo mlade ljude, da sve više investiramo iz budžeta u programe koji definišu i razvoj sporta i obrazovanje i to je ono što me čini radosnim. Ilijaš sve više postiže dobrih sportskih rezultata i cilj nam je da i na ovaj način pronosimo jednu lijepu sliku o našem gradu, što doprinosi boljem i poželjnom imidžu naše općine.

Dobitnica priznanja “SPORTAŠICA OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Harisa Mešetović iz Stonoteniskog kluba  “Hašim Spahić”  Ilijaš sa osvojenih 2225 bodova. Stonim tenisom se bavi već 15 godina, počevši od svoje pete godine i broji niz postignuća i uspjeha. Njena stonoteniska karijera započela je u STK “Hašim Spahić” Ilijaš kod trenera Fikreta Fazlića, a nastavila se kod Dine Čustovića. Potom je bila dio tima STK “Aladža” Sarajevo gdje je osvojila Premijer Ligu i Kup Bosne i Hercegovine. Danas je igračica STK “Spin 2012” Sarajevo, koji se nalazi na vrhu tabele Premijer Lige BiH. Harisa je osvojila državno prvenstvo u različitim kategorijama, uključujući najmlađe kadetkinje do juniorki, te je državna seniorska prvakinja u parovima i državna seniorska viceprvakinja u singlu. Također je osvajačica drugog najvažnijeg turnira u BiH, TOP-a 8 Bosne i Hercegovine u kategorijama kadeta, juniora i seniora. Osvojila je prva mjesta na mnogobrojnim međunarodnim turnirima u BiH i regionu, te je proglašena za najbolju seniorku BiH 2022/2023 sezone. Standardni je Član reprezentacije BiH od kadetkinja do seniorki , te je učesnica  Evropskih i Balkanskih prvenstava navedenih kategorija, gdje se ističe treće mjesto na Balkanskom prvenstvu sa juniorskom reprezentacijom BiH.

Dobitnik priznanja  “SPORTISTA OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Hamza Kamenjaš iz Stonoteniskog kluba  “Hašim Spahić”  Ilijaš sa osvojenih 1150 bodova.

Hamza Kamenjaš  je izabran za sportistu općine Ilijaš već treći put i kaže da je iza njega čudna sezona. Višegodišnji je član stonoteniskog kluba STK “HAŠIM SPAHIĆ”, kao i višegodišnji kadetski, juniorski i seniorski reprezentativac. U svojoj ne tako kratkoj karijeri osvojio je brojna odličja od kojih se svakako najviše izdvajaju titule državnog prvaka do 12, a kasnije i do 21 godinu, kao i državnog TOP-a 8 za juniore. Što se tiče reprezentativne karijere Hamza je do sada nastupio na tri Evropska i četiri Balkanska prvenstva.

Za mene je bila čudna sezona, prelaz iz juniora u seniore, to dosta zna biti zahtjevno za sportiste, ali mogu reći da sam zadovoljan rezultatima. U ovoj godini nastupao sam na više međunarodnih open turnira i državnim prvenstvima U21 gdje sam osvojio treće mjesto iako sam branio titulu prvaka od prošle godine. Lijepo se boriti na terenu i osvojiti medalju, ali i ova kasnija priznanja puno znače, kao podsticaj, posebno za mlađe generacije, a svako priznanje od mog grada, meni je veliko, kazao je Hamza čestitavši Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH.  

“ŽENSKI SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2023. godinu” je: Ženska seniorska ekipa Odbojkaškog kluba “Ilijaš”.

Mirsad Kadrić iz ŽOK Ilijaš kaže da je četvrta godina zaredom da osvajaju nagradu za najbolju ekipu.

Krunu svih naših rezultata zaokružili smo prošle godine dobivanjem plakete Općine Ilijaš i Općinskog vijeća što je najveća nagrada za jedan sportski kolektiv ikada. Ja sam ponosan na žensku seniorsku ekipu, koja je u zadnje četiri godine jednom bila prvak, a dva puta druga u Superligi. U ovom prvenstvu za dva boda nam bježi Novi Grad, zajedno s Vogošćom borimo se za titulu prvaka Lige i nadamo se da možda u play offu napravimo stepenicu više. Mi u sportu znamo da je teško zadržati kontinuitet pobjeda i velikih rezultata i četiri godine ovakvog uspjeha znači puno rada, truda, odricanja, možda i mijenjanja ekipa, a mi u ŽOK Ilijaš imamo sreću da u mlađim kategorijama imamo djevojčice koje se nametnu i zamijene one koje su dosad ostvarivale ove dobre rezultate, kazao je Kadrić uz čestitanje Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Dobitnik priznanja “SPORTSKI TRENER  OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Mirza Bektić iz Atletskog kluba Ilijaš. Priznanje  “SPORTSKI RADNIK OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” dobio je:  Safet Mujkanović iz  ŠKOLE FUDBALA FTS FUNino Academy INTERNATIONAL.

“ŽENSKI MLADI SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je:  Ženska mlada pionirska ekipa Košarkaškog kluba “MLADOST”

“MUŠKI MLADI SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je:  “ŠKOLA FUDBALA TEMPO ILIJAŠ”. “MUŠKI SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Muška seniorska ekipa Košarkaškog  kluba  “MLADOST”.

“NAJUSPJEŠNIJA KADETKINJA OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Tajra Ahmetović iz Karate kluba „Rašid Buća“ Ilijaš sa osvojenih 4525 bodova.

“NAJUSPJEŠNIJI KADET OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Nasko Habibović iz Karate kluba “Rašid Buća” Ilijaš sa osvojenih 4975 bodova.

“NAJUSPJEŠNIJA JUNIORKA OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Saudina Jusić iz Karate kluba “Rašid Buća” Ilijaš sa osvojenih 2240 bodova. “NAJUSPJEŠNIJI JUNIOR OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Nedim Herić iz Karate kluba “Rašid Buća” Ilijaš sa osvojenih 2215 bodova.

“SPORTAŠ-INVALID OPĆINE ILIJAŠ za 2023.godinu” je: Fuad Ramić iz  Udruženja sportsko invalidsko društvo Ilijaš “SID 126”

Učenici,  odnosno studenti, sportisti koji su postigli zapažene rezultate kako na domaćim tako i međunarodnim takmičenjima, a čiji rad, trud i zalaganje je Općina Ilijaš prepoznala i nagradila stipendijama su: Emina Omanović, Tajra Ahmetović, Abdullah Fazlić, Nasko Habibović, Harisa Mešetović i Ajna Softić.

Specijalna priznanja općine Ilijaš za 2023. godinu dobili su:  Miralem Ćatović,  Hajrudin Vatreš,  Ensar Smailović,  Armin Pjevo i  Emin Bučuk.

Večer izbora najboljih sportista svojim su nastupom i ove godine uljepšali članovi KUD Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button