ILIJAŠVIJESTI

Humanitarna predstava “U potrazi za Djeda Mrazom” – zajedništvo kao jedini način ostvarivanja ciljeva

Predstava “U potrazi za Djeda Mrazom” bit će odigrana u ponedjeljak, 18. decembra 2023. godine u Kino sali Ilijaš, sa početkom u 18:00 sati. Naime, Udruženje “Carpe Diem” u saradnji sa JU KSC i Radio Ilijaš, upriličit će ovaj događaj koji je humanitarnog karaktera, a cijena ulaznice je 3 KM.

Haris Softić, producent predstave “U potrazi za Djeda Mrazom”,  naglašava da je cjelokupan projekat humanitarnog karaktera da te je cijeli tim u proteklom periodu vrijedno radio.

“Projekat je započeo prije nešto manje od dva mjeseca. U saradnji sa autorom teksta predstave Damirom Kusturom, dobili smo potpuno autorstvo nad tekstom. Odlučio sam da ovu predstavu istinski i maksimalno posvetimo djeci. Nije to samo puka predstava, nego je tu i humanitarni momenat koji je posvećen djeci. A to su ona djeca kojoj možemo uljepšati sve nadolazeće praznike. Okupili smo ekipu koja je od starta počela vrijedno raditi. Imali smo probe svaki dan. Upriličena je i premijera. Cilj nam je da prikupimo sredstva koja će biti potpuno realizirana u humanitarne svrhe. U SOS dječijem selu mira u Lukavcu odigrat ćemo predstavu 30.12.2023. godine. Planirano je humanitarno igranje i sav prikupljeni novac do tada, donirat ćemo upravo njima, kao i djeci oboljeloj od karcinoma u Kliničkom centru i socijalno ugroženoj djeci”, kazao je Haris.

Hrustem Beširević, predstavnik OO “Carpe Diem” Ilijaš, pozvao je sve ljude dobre volje, djecu, roditelje da podrže ovu humanitarnu akciju kako bi Novogodišnji praznici bili uljepšani i onoj djeci, kojoj je potrebna naša pomoć.

Kada mi je Haris došao sa ovom idejom, privukle su me dvije stvari. Prva stvar je što se radi o dječijoj predstavi. Smatram da treba više kulture za djecu. Djeca moraju biti kulturno osvještena. Mora im se ponuditi taj sadržaj. A druga stvar koja me privukla, možda i više od prve, jeste to da je predstava humanitarnog karaktera i da se radi o pomoći djeci kojoj je ta pomoć potrebna. Cilj je plemenit, a uz to djeca će se zabaviti, vidjeti nešto novo i na neki način obilježiti praznike. OO “Carpe Diem” je izašla u susret Harisovoj ekipi i u saradnji sa JU KSC i Radio Ilijaš, vjerujem da će ovo biti uspješan projekat.

Zahvaljujem se direktorima OŠ “Podlugovi”, OŠ “Hašim Spahić” i OŠ “Stari Ilijaš” koji su nam pomogli i dali priliku da animiramo djecu u školama. Ulaznice će biti moguće kupiti i u nekim ugostiteljskim objektima ali i na samom ulazu u Kino sali. Pozivam mališane da dođu da se zabavimo i da pomognemo djeci. Na predstavu su dobrodošle sve generacije. Ukoliko ne budete u prilici doći, karta se može kupiti u želji da taj novac ide u humanitarne svrhe”, kazao je Beširević.

Haris Softić, producent predstave “U potrazi za Djeda Mrazom” otkrio je i detalje predstave.

“Predstava govori o dvojici snješkića. U jednom momentu oni otkrivaju da nema Djeda Mraza i Nove godine i da sve to nedostaje. Onda oni kreću u potragu za Novom godinom. Tu nailaze na razne prepreke. Kroz zajednički rad, rješavanje zagonetki, dolaze do različitih rješenja. Zapravo prvi cilj im je da pronaći vilu Zimu kako bi spasili i Djeda Mraza i Novu godinu. Tu je Ledena kraljica koja im staje na put. Pokušava zagonetkama i igrom dati snješkićima zadatak, odnosno prepreku koju moraju preći. Predstava je poučna. Govori o zajedništvu i o tome da moramo skupa djelovati kako bismo ostvarili cilj”, otkriva Haris.

Povezane objave

Back to top button