ILIJAŠSPORTVIJESTI

Ilijašanin Admir Čehajić uspješno završio edukaciju za UEFA A licencu

Ilijašanin Admir Čehajić postao je vlasnik UEFA A licence. Naime, davne 2007. godine, Admir je aktivno igrao fudbal i krenuo trenerskim putem kroz različite projkete koje je tada vodila  Kancelarija danske škole fudbala u BiH. U programu Radio Ilijaša, Čehajić je govorio o svojim počecima, upornoj borbi, i važnosti edukacije kada je u pitanju trenerska karijera.

„Nakon izvjesnog perioda osjetio sam potrebu da idem dalje. Aplicirao sam 2012. godine u Centar za edukaciju trenera u Nogometni savez BiH. Diplomirao sam sa UEFA B licencom 2013. godine.  Da biste posjedovali UEFA A licencu, morate ispuniti određene uslove. Ta pravila provodi NS BiH pod nadzorom UEFA-e i FIFA-e. Prvi korak do ove licence je B licenca. Formirana je i C licenca koja ima samo jedan semestar. Imao sam sreće da ispunjavam sve uslove u prvom roku.  Pri preuzminanju nove licence, razgovarao sam sa sekretarom NS BiH, i informisan sam da od ove godine imaju nove uvjete za UEFA B licencu. Da bi neko aplicirao za tu licencu, mora da ima najmanje 50 utakmica u nacionalnoj ligi“, katao je Čehajić.

Admir Čehajić prokomentarisao je i stanje u ilijaškim nogometnim klubovima te je čestitao rukovodstvima koja su napravila značajne pomake ali i uputio apel svim trenerima d arade na edukaciji.

„Imamo značajne pomake u našim ilijaškim klubovima ali to može još bolje. Naši sugrađani to zaslužuju. Gradski stadion će mnogo značiti. Svakom pa i našim klubovima nedostaje trenera sa licencama. Apelujem na svoje kolege koje su odlučile da se bave ovim poslom, da nadograđuju svoje znanje kroz razne edukacije. To zahtjeva i NS BiH”, kazao je Čehajić.

Čehajić je trenutno angažovan kao trener kadetske selekcije u Fudbalskom klubu „UNIS“ Vogošća i ističe, ukoliko mu se ukaže prilika, da će nastaviti sa trenerskim edukacijama.

„Moj sljedeći korak je da uživam u svemu što sam postigao. Dobre tri godine sam uložio u ovu licencu. Ako mi se ukaže prilika, naravno da ću ići i prema UEFA PROFI licenci. Kao trener, angažovan sam u FK Unis Vogošća. Tu sam gradio fudbalsku karijeru, ali sam nastavio kao trener. Vodim selekciju kadeta koja se takmiči u Federalnoj ligi. Sad za sad sam tu“, kazao je Čehajić.

Puno uspjeha i sreće u trenerskoj karijeri želimo ilijašaninu Admiru Čehajiću.

Povezane objave

Back to top button