ILIJAŠREPORTAŽE

Imam džamije u Novom Ilijašu Ejub ef. Velić: Ko želi učiti, on će naučiti bez obzira na prepreke koje nailazi

Pandemija korona virusa paralizovala je cijeli svijet, a ni džamije nisu bile izuzetak. Vjernici nisu mogli posjećivati džamije i klanjati namaze u džematu. Međutim, Gradska džamija u Novom Ilijašu dobrom ogranizacijom tokom pandemije je cijelo vrijeme radila, bila tu za svoje vjernike. Također, tu su brojne edukacije, aktivnosti i škole za polaznike.

Tim povodom posjetili smo džamiju u Novom Ilijašu, te razgovarali s  Ejubom ef. Velićem. Na početku razgovora osvrnuo se na 2020. godinu, te istakao da je bila godina iskušenja s kojima se društvo suočilo.

 „Vjerske aktivnosti u džematu u 2020. godini bit će zapamćene kao aktivnosti u vandrednim okolnostima izazvane pandemijom koronavirus. Sve naše vjerske aktivnosti u džamiji organizirali smo prema instrukcijama Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH, te poštujući mjere Kriznih štabova. Vjerski život u doba korone je jedno novo bogato iskustvo vjerske praktike i religijskih obreda u džematu. Na početku pandemije s nevjericom i teškoćom prihvaćene su nove forme organiziranja zajedničkog obavljanja ibadeta u džamiji, a kako je vrijeme odmicalo takve forme postaju prihvaćenije“ rekao  je.

Istakao je da za vrijeme pandemije ni jednog momenta nije se obustavio vjerski život i vjerske aktivnosti u džematu.

 „Aktivnosti jesu svedene i reducirane na manji ograničen broj prisutnih, te organizirane na drugačiji način. Sve vrijeme pandemije obavljamo namaze u džamiji nekada je to bilo samo imam i mujezin, a nekada imam i džematski odbor, sada trenutno je imam i određeni broj džematlija u namazu. Sve vrijeme pandemije mi održavamo edukacijske seminare, održavamo kurs sufare za odrasle, za žene i muškarce držimo  Halku Kur’ana i tedžvida“ spomenuo je.

Također, tu je i škola hifza gdje je veliki broj vjernika zainteresovan, a školu drže dva muhafiza.

„Škola hifza Medžlisa Sarajevo postoji i radi već nekoliko godina u našem Medžlisu i ovdje ima punkt u Gradskoj džamiji Novi Ilijaš. Rad i nastava ove škole odvija se i realizira prema posebnom planu i programu koji planira i vodi Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa Sarajevo. Mi smo ovdje samo domaćini koji su stavili na raspolaganje sve resurse u mogućnosti za realizaciju i projekat škole hifza“ kazao je.

Pandemija je utjecala i na mektebske aktivnosti, pitali smo ef. Velića kako je tekla organizacija cijelog procesa što se tiče mekteba, te kako su se djeca ali i učitelji snašli u ovoj situaciji?

Realizacija mektebske nastave u vremenu pandemije je poseban izazov. S obzirom na to da smo imali situaciju ograničenja kretanja mi smo se odmah organizovali, te smo nastavu počeli realizirati  putem internet platformi poput Zoom-a, Vibera i drugih, te smo na taj način završili prethodnu godinu. Za novu mektebsku 2020.-2021. godinu donesena je  odluka da se mektebska nastava realizuje i odvija uz fizičko prisustvo polaznika u mektebu i to u manjim grupama s obavezom da se poštuju sve mjere.  Polaznici su prihvatili da dolaze na nastavu, a svu drugu djecu koja nisu u mogućnosti da prisustvuju, tu je online nastava. Kvalitet znanja kod polaznika mogao bi opisati rečenicom – Ko želi učiti, on će naučiti bez obzira na prepreke koje nailazi. Onaj ko ne želi učiti, naći će stotinu razloga da ne uči!“ rekao je.

Što se tiče planova za 2021. godinu, Velić je istakao  da će nastaviti i dalje u organiziranju i planiraju vjerskog sadržaja za džematlije. Također, radit će i na inovacijama u mektebskoj pouci i edukativno-rekreativnom sadržaju kroz projekat Mreže mladih.

Na infrastrukturnom planu  cilj im  je početi s radovima na izgradnji poslovno-edukativnog objekta u sklopu kompleksa džamije.

 

 

Povezane objave

Back to top button