ILIJAŠKULTURA

Monodrama “Rod i dom” i Irfan Kasumović oduševili publiku u Ilijašu

Poštovaoci  pozorišta  imali su večeras  u kinu Ilijaš priliku pogledati fenomenalnu monodramu “Rod i Dom”, u sjajnog izvedbi  Irfana Kasumovića.

Svojom maestralnom igrom Kasumović je utjelovio desetak likova, što je izazvalo oduševljenje  publike.

Predstavu “Rod i dom”, u dramatizaciji Hasana Džafića, a po romanu Safeta Sijarića režirao je Vlado Kerošević.

Riječ je o tragičnoj ljubavi Arslana Šipovčanina prema Saniji. Istovremeno, to je i portret žene uhvaćene u mrežu običaja i tradicije.

Predstava je, na taj način, oda o ženi koja ruši okove i glorificira istinske vrijednosti, koje danas prešućujemo i zaboravljamo. Ona može biti sve što se od nje traži ali do nivoa časti koji nameće sama, umjesto da bude ukalupljena u svijet kojim vladaju muškarci.

Monodrama Rod i dom je imala praizvedbu 30. septembra 2016. godine i od tada je imala oko 70 izvođenja. Predstava je nastala kao istraživački rad, moj završni rad drugog ciklusa studija glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Tuzli. Monodrama kao vrsta pozorišta je nešto od čega sam bježao, jer kao vrsta pozorišta je možda najzahtjevnija, jako je teško da jedan čovjek na sceni drži pažnju ljudima. Tekst predstave govori o tradiciji i nekim vrijednostima, kojih danas rijetko ima, a tema je kako čovjek postane loš, kako se uhvati pod ruku sa šejtanom. Postanemo loši ljudi nizom pogrešnih izbora i bez svijesti da smo loši i to je jedna od najvećih stvari s kojima sam se suočio. Trebamo težiti dobru, dobro je od Boga i treba biti dosljedan u tome, a to je jako teško, jer činjenje dobra je svrha našeg postojanja, jedino kad činimo dobro osjećamo se dobro.  Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas”, rekao je glumac Irfan Kasumović za Radio Ilijaš.

Iako je publika u Ilijašu, nažalost, bila malobrojna, aplauz je bio dug i gromoglasan.

Predstava je rađena u produkciji Teatra Kabare Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti i Centra za kulturu Zavidovići.

Povezane objave

Back to top button