ILIJAŠVIJESTI

Obilježena godišnjica sjećanja na 61 šehida Dragorada i III bataljona 126. brdske brigade Ilijaš

U organizaciji Mjesne zajednice Dragoradi, danas je upriličeno obilježavanje godišnjice sjećanja na šehide Dragorada i 3. bataljona 126. brdske brigade Ilijaš. Prisutni su prvo položili cvijeće i odali počast na Spomen-obilježju svim poginulim borcima koji su branili domovinu sa ovih kota, te položili svoje živote u odbrani domovine.

O važnosti pamćenja i vrednovanja žrtve govorili su: ministar Omer Osmanović, pomoćnik načelnika Općine Ilijaš Nijaz Spahić, predsjednik OO Nijaz Medić i u ime porodica šehida i boraca Nazif Carina.

-Zahvaljujem se našim građanima, molimo vas da hrabro i odlučno dolazimo ovdje jer smo dužni da se sjećamo, zahvaljujem se prisutnom ministru Osmanoviću koji nam je pomogao da spomenik ogradimo boljom i dugovječnijom ogradom, hvala  i Općini Ilijaš i našim borcima koji su danas ovdje, kazao je Medić.

Svoju ratnu priču sa prisutnima je podijelio Nazif Carina, pripadnik diverzantskog voda III bataljona 126. Brdske brigade Ilijaš, čije je brat Ibro poginuo u jednoj od najvažnijih bitaka na Moševićkom brdu.

-Čast mi je dug govoriti o ljudima čija su imena uklesana u ovu ploču, u našu svijest, naša srca, u našu historiju. Moramo govoriti o njima jer smo njihovi dužnici, ako ih zaboravimo zaboravili smo sebe. Sve sam ih poznavao, dijelili smo dobro i zlo ratnih vremena, naše borbe bile su teške i časne, zahvaljujući njima i preživjelim borcima sačuvana je čast naroda, ostali smo bez kuća i imanja, ali smo sačuvali svoje porodice. U amanet su nam ostavili da čuvamo narod i svoje i njihove porodice, to možemo postići samo zajedno. Oni su heroji svog vremena, nemojmo ih zaboraviti, ja sigurno neću, kazao je, između ostalog, Carina.  

Restauraciju Spomen-obilježja sufinansiralo je uz Općinu Ilijaš i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je u svom prigodnom obraćanju u Dragoradima kazao kako danas svi prisutni imaju priliku da zajednički svjedoče njegovanju kulture sjećanja.

Za sve branitelje – šehide Dragorada izgrađeno je ovo Spomen-obilježje kao trajna uspomena na sve njih, dok je svima nama preživjelim ono svakodnevni podsjetnik na njihov nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Neka zaborav ne nadjača sjećanje na bilo kojem pedlju naše domovine. Zadovoljstvo je vidjeti kako se općina Ilijaš brine o onima kojima dugujemo svoju slobodu. Uvijek mi je čast podržati ovakve projekte. Hvala vam i na zahvalnici koju ste mi dodijelili, ona je dokaz da smo na pravom putu i da radimo dobar posao, istakao je ministar Osmanović. 

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Nijaz Spahić zahvalio se na podršci ministru Osmanoviću za projekte u Ilijašu, te kazao da se danas sjećamo teškog vremena i boraca koji su bili na linijama u širem rejonu Kruševa, to je bilo jedno teško i složeno ratište, što vojnici najbolje znaju.

Sve vrijeme intencija je bila agresora da se našom linijom dolinom Krivaje spoje sa Zavidovićima, da se Tuzla i Sarajevo fizički razdvoje. Moramo biti ovdje i sjećati ih se i otkinuti od zaborava njihovu hrabrost i žrtvu koju su dali za našu slobodu i zato hvala svima koji su danas ovdje, kazao je Spahić.

Sa područja Dragorada i okolnih sela poginuo je 61 pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, a današnje obilježavanje bilo je prilika i da se dodijele zahvalnice svima onima koji su dali doprinos u rekonstrukciji i održavanju ovog spomen-obilježja.

Glavni cilj ovog obilježavanja je prenošenje istine o važnim dešavanjima iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata mlađim naraštajima, kako bi uzeli pouku, cijenili domovinu i žrtvu za nju podnesenu, te je njegovali, razvijali i čuvali.

Povezani tekstovi:

https://radioilijas.ba/obiljezena-godisnjica-sjecanja-na-61-sehida-mz-dragoradi-i-treceg-bataljona-126-ilijaske-brigade/

https://radioilijas.ba/obiljezena-godisnjica-sjecanja-na-61-sehida-mz-dragoradi-i-iii-bataljona-126-ilijaske-brigade/

 

Povezani tekstovi:

https://radioilijas.ba/obiljezena-godisnjica-sjecanja-na-61-sehida-mz-dragoradi-i-treceg-bataljona-126-ilijaske-brigade/

https://radioilijas.ba/obiljezena-godisnjica-sjecanja-na-61-sehida-mz-dragoradi-i-iii-bataljona-126-ilijaske-brigade/

 

Povezane objave

Back to top button