BIH

Od 01. novembra obavezna zimska oprema za vozila u BiH

Od 1. novembra do 1. aprila 2023. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za vozila, bez obzira na vremenske uvjete.

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uvjetima propisuje obaveznu zimsku opremu.

Opremu koja podrazumijeva:

– pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili,

– pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili,

– pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom pravilniku.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba (policajac) isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Povezane objave

Back to top button