Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Na početku 20. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš održanoj ovog četvrtka vijećnici su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim borcima i šehidima, a povodom Dana bijelih traka i stradanja stanovnika Prijedora.

Nakon toga svečanu zakletvu položio je novi vijećnik iz Stranke demokratske akcije Fahir Hasanović, koji je zamijenio kolegu Saudina Durmića.

Većina tačaka ove sjednice odnosila se na odluke vezane za davanje na upravljanje JKP Vodostan Ilijaš  i regulaciju poslovanja  prodavača, nadzor i kontrolu rada novootvorene Gradske tržnice.

Tako su usvojene odluke o davanju na upravljanje i korištenje objekta Tržnice,  povjeravanju organizacije, upravljanja i održavanja pijace, utvrđivanju cijene komunalne usluge.

Kako je pojasnila pomoćnica načelnika Merima Osmanović, Tržnica je podijeljena na četiri zone, koje obuhvataju zatvoreni prostor, natkriveni prostor, te dvije zone izvan toga u kojima je dozvoljena trgovina. Na ostalim lokacijama bit će zabranjeno održavanje pijace, a nadzor  i kontrolu nad poštivanjem propisa pratit će komunalni inspektor i PU Ilijaš.

Osmanović je napomenula i da je usvojen Zakon  o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, koji obuhvata i organizaciju pijace, te da će se ugovori potpisivati sa registrovanim trgovcima pojedincima, kao i registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

U nastavku sjednice usvojen je prijedlog Odluke  o utvrđivanju interesa za organizovanje i održavanje Manifestacije kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“, te će biti formiran Organizacioni odbor, a nosilac aktivnosti i realizacije tradicionalno će biti  JU KSC i Radio Ilijaš.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana Junakovac uz amandman da se legalizuje bespravno izgrađeni objekat na tom području.

Informacije o izvršenju budžeta Općine Ilijaš za prva tri mjeseca ove godine i iz oblasti šumarstva za 2017. godinu primljene su k znanju.

Ovoj sjednici prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš zajedno sa profesoricom Demokratije i ljudskih prava Draganom Kartal.

Prethodni članakU vrtiću “Ilijaš” upriličena završna svečanost povodom ispraćaja najstarijih đaka prvaka
Naredni članak“Dan bijelih traka”: Tužno sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana