Održana tribina “Pobijedimo statistiku zajedno” povodom mjeseca borbe protiv raka dojke

Oktobar je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. Tim povodom OO Žene SDA Ilijaš organizovala je tribinu pod nazivom “Pobijedimo statistiku zajedno”. Cilj je usmjeriti pažnju na ranu detekciju oboljenja, njegov tretman kao i humanu i kvalitetnu njegu oboljelih žena.

O karcinomu dojke govorila je magistrica matematike i informatike i predsjednica OO Žene SDA Vogošća Sabiha Salčin koja je prije pet godina uspjela da pobijedi karcinom dojke.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam svoje iskustvo o bolesti karcinoma dojke podijelila sa ženama iz općine Ilijaš. Naime, u novembru se navršava pet godina otkada je meni dijagnosticiran karcinom dojke. Da bi se jedna žene izborila sa jednom takvom bolešću prije svega mora biti pozitivna i mora se boriti. Na samom početku sam teško prihvatila tu bolest kao i svaka žena, međutim nakon nekoliko dana sam  krenula hrabro u borbu protiv iste. Shvatila sam to kao iskušenje i krenula se boriti protiv njega. Karcinom dojke mi je na vrijeme dijagnosticiran, dakle u početnom stadiju. Uspjela sam da se  izborim. Bit ću jako sretna ako naše večerašnje druženje i  lično iskustvo koje sam podijelila sa ženama iz Ilijaša bude podstrek da bar njih nekoliko ode na pregled i ako uspijemo da spasimo bar jedan život“, poručila je Sabiha Salčin.

Više od 90% žena s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovnim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Predsjednica OO Žene SDA Ilijaš Alma Omerović kazala je da je primarni cilj tribine “Pobijedimo statistiku zajedno” podizanje svijesti o karcinomu dojke.

„S obzirom da je oktobar mjesec posvećen zdravlju žene, odlučile smo da organizujemo tribinu pod nazivom „Pobijedimo statistiku zajedno“ . Čitav mjesec je u znaku ružičaste vrpce koja predstavlja borbu protiv raka dojke. Cilj je usmjeriti pažnju na ranu detekciju oboljenja, njegov tretman kao i humanu i kvalitetnu njegu oboljelih. Rak dojke je vodeća zloćudna bolest žena i nažalost u stalnom je porastu. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka IRAC – Globocan iz 2018. godine bilježi se 2.089 miliona novih slučajeva raka dojke i 627.000 smrtnih ishoda širom svijeta. Sve više je žena u našem okruženju koje se bore sa ovom opakom bolešću. Večeras ćemo kroz priču naše magistrice Sabihe Salčin, koja je odlučila da podijeli svoje lično iskustvo sa našim članicama, skrenuti pažnju da ako na vrijeme detektujemo simptome da se bolest može pobijediti. Također želimo da podstaknemo žene da odvoje vrijeme za sebe i svoje zdravlje dok još nije kasno.  Zahvalila bih se svima našim čalanicama koje su izdvojile svoje vrijeme i odlučile da poslušaju priču naše Sabihe.  Podršku dajemo i ženama koje nisu večeras ovdje sa nama, a koje vode bitku za svoje zdravlje”, kazala je Alma Omerović.

Uprkos napretku medicine, metoda dijagnosticiranja i liječenja, najvažnija je pravovremena dijagnoza bolesti što podrazumijeva što manji stadij bolesti koji utiče na ishod bolesti i kvalitet života pacijentica. Zbog toga je vrlo važno redovno obavljati preglede prema preporukama vezane za životnu dob žene.

 

 

 

Prethodni članakObavještenje iz Centrotransa povodom zamjene, kupovine i dopune mjesečnih kupona
Naredni članakStalna postavka izložbe maketa ilijaških džamija