ILIJAŠ

Ovog ramazana više od stotinu mladih učača mukabele u džamiji Podlugovi

Mubarek dani ramazana u džematu Podlugovi i ove su godine ukrašeni brojnim aktivnostima u organizaciji imama džamije Asmira ef. Salihovića. Pored teravija, gostovanja u medijima, omladinskih iftara, nadahnutih nasihata eminentnih alima, obilježavanja posebnih blagoslovljenih noći, posebnu čar donose mukabele.

U mjesecu ramazanu je objavljen Kur’an, koji je uputa ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra i zla.” (El-Bekare, 185)

Ramazan je, prije svega i više od svega,  mjesec početka imperativa “Ikre”, mjesec znanja, učenja, spoznaje, propitivanja, mjesec Knjige, mjesec Kur’ana, a mukabele u našim džamijama posvećene su upravo tom cilju.

U džamiji “Ljepotici” u Podlugovima Asmir ef. svjedoči plodovima svog dugogodišnjeg truda, jer sve kur’anske grupe su na mukabeli.

Šest kur’anskih grupa je na mukabeli, to su njihove prve mukabele, svi su moji učenici i završili su sufaru u Podlugovima.  Gledajući ovu sliku vrijedne djece, sjećam se njihovih početaka, učenja prvih harfova, prvih sura po tedžvidu, da bismo danas imali njih više od stotinu koji uče mukabelu. To ispunjava srećom i ponosom i mene kao imama, ali i cijeli džemat. Iz godine u godinu dolaze nove grupe učača Kur’ana, polaznika sufare i ulijevaju nadu da će se sjajna tradicija učenja mukabele u Podlugovima biti nastavljena, kazao je Asmir ef. za Radio Ilijaš.

Kur’an je proljeće vjernika, kao što je kiša proljeće Zemlje, a ove su godine proljeće i ramazan došli zajedno, što je dodatno ugrijalo vjernička srca, posebno vrijedne omladine u Podlugovima.

Poslanik Muhammed  je učio u dovi: „…učini da mi Kur’an bude proljeće moga srca, svjetlo mojih prsa, raspršitelj moje tuge i otklonitelj mojih briga i teškoća“, a svjedočimo da stotine glasova u džamiji milozvučno učeči Kur’an u Podlugovima glasno svjedoče ostvarenju te dove.

Povezane objave

Back to top button