ILIJAŠ

Predsjednik Udruženja penzionera Ilijaš Zahid Feriz: “Očekujemo povećanje penzija i bolje uslove za penzionere”

U FBiH nalazi se oko 480 hiljada penzionera. Populacija treće životne dobi često je na margini društva i najugorženija su kategorija. Globalna kriza i inflacija odrazili su se na sve sfere društva, te je, naročito, ovoj populaciji svaka pomoć dobro došla. Trenutne penzije nisu dovoljne za svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Zato je važno govoriti o problematici ove populacije.  

U ime Udruženje penzionera Ilijaš govorio je predsjednik udruženja Zahid Feriz koji je iznio problematiku s kojim se prenzioneri susreću, stanje iz prethodne godine i očekivanja o poboljšanju statusa penzionera u ovoj godini. Udruženje penzionera Ilijaš broji 2. 720 članova.

„Mi smo uvijek otvoreni za naše članove. Dakle, kada su u pitanju njihove potrebe i zahtjevi, svaki dan nam se mogu obratiti. Naših 13 povjerenika obraća nam se svako sa svog terena sa problemima koje imaju. Naši povjerenici su u toku mjeseca obavezni da izvrše posjete bolesnim članovima udruženja. Tako smo u prošloj godini izvršili 455 posjeta za šta smo izdvojili 13. 280 KM. Pravilnikom fonda solidarnosti predviđene su posjete i teško oboljelim članovima i to su posjete o kojima govorimo na sjednicama Upravnog odbora Odlukom na molbu našeg bolesnog člana i one su u iznosu od 50 do 150 KM“, kazao je Feriz.

Problemi penzionera u udruženju se obično svode na materijalno – socijalnu pomoć članovima, pomoć u vidu ogrjeva i slično.

„Situacija u posljednje dvije godine je jako teška naročito za nas penzionere. Penzioneri su uvijek na marginama društva od rata 1992. pa do sada. Naše penzije su više socijalne pomoći nego li penzije. Čak 82 posto penzionera u FBiH prima najnižu penziju u iznosu od 455 KM. Najbolje rješenje bi bilo kada bi se kategorija penzionera ozbiljno shvatila i s njima postupalo na human način, a ne da svojim uredbama i zakonima idu na, čak štetu penzionera“, dodao je Feriz.

Aktuelno je i pitanje usvajanja Budžeta Federacije BiH i povećanja, odnosno usklađivanja penzija. Ukoliko Parlament FBiH izglasa budžet, penzioneri u Federaciji će dobiti povećanje od 11,1 posto koje će vidjeti već 6. februara na svojim čekovima.

Kada je riječ o planovima za 2023. godinu, Feriz je dodao da će pored redovnih aktivnosti udruženje raditi i na organizovanju izleta, posjeta oboljelim i teško oboljelim članovima te dopremi ogrjeva.

Feriz je još pohvalio saradnju sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem. Pored toga, odličnu saradnju su imali i sa Udrugom „Srce za bližnje“ i OO „Carpe Diem“  koji su u okviru kampanje društvene solidarnosti i brige za starije pod nazivom „Da starost bude radost“ pomogli najugroženijim članovima udruženja. Naime, volonteri OO “Carpe Diem” su obilazili stare i nemoćne članove, pomagali im u kupovini namirnica i lijekova, i čišćenju kuće.

 

Povezane objave

Back to top button