BIHILIJAŠKULTURAVIJESTI

Predstava „Taksimetar“ oduševila ilijašku publiku

“Taksimetar” – jedna od trenutno najpopularnijih predstava, imala je svoju premijeru i pred brojnom oduševljenom ilijaškom publikom.

Autor predstave je slovenački pisac i scenarist Goran Vojnović, a radnja predstave fokusira se na događaje u jednom taksi vozilu tokom dva radna dana. Kroz različite putnike i njihove priče, predstava istražuje različite aspekte ljudskih sudbina, strahova, nade i čežnji. Autor koristi taksimetar kao metaforu za cijenu koju plaćamo za svoje odluke i postupke u životu. Predstava donosi zanimljivu kombinaciju humora i društvenih komentara. Radi se o predstavi sa samo dvije uloge koje su na briljantan način, u više od sat i po, prezentirali Aleksandar Seksan i Irfan Ribić.

Govoreći u programu Radija Ilijaš glumac Aleksandar Seksan kazao je, da iako se radi o komediji, ipak je gluma angažirana, da se ipak radi o teatru i kritika je društva u kojem živimo i da svaki utjelovljeni lik nosi određenu priču, ali i pouku, te osim zabave donosi i potrebu razmišljanja o našoj zbilji.

Radnja prati šta se događa taksisti na ulicama, dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika, preko tajanstvene dame koja to nije, bivšeg pankera,  pasioniranog demonstranta, starog usamljenog profesora, te drugih likova kroz koje se reflektuju problemi i frustracije vremena u kojem živimo.

Na kraju se sve svede na početak, na važnost porodice, oca i napuštenog sina koji nakon 20 godina uspostavljaju komunikaciju, te predstava ostavlja kod publike osjećaj nade i optimizma o prolaznosti svega i o tome šta je na kraju dana zaista važno.

Povezane objave

Back to top button