ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Profesorica klavira Dženana Šehanović – Sarajlić: Nedžla i Dora uvijek osvajaju prva mjesta

Na  Internacionalnom takmičenju ,,Primavera” u Bijeljini,  Nedžla Duraković iz Ilijaša je osvojila dvije prve nagrade. Jednu u duetu s Dorom Kurtović. Ove dvanaestogodišnjakinje pohađaju Osnovnu muzičko-baletsku školu Novo Sarajevo-PO Ilijaš, u klasi profesorice Dženane Šehanović Sarajlić.

 

Mnogo truda i rada je potrebno, kažu Nedžla i Dora, koje osim što su vrsni talenti, vježbaju svaki dan.

„Njačešće svaki dan osim kad obaveze u školi pritisnu, ali radujemo se svakom momentu koji ugrabimo da sviramo što više, pored toga odlične smo učenice u osnovnoj školi, a imamo i vremena za igru sa drugarima “, kažu ove dvije zlatne djevojčice.

Njihovi uspjesi bili bi nemogući bez prof. klavira Dženane Šehanović – Sarajlić, koja za njih ima samo riječi hvale.

„Moram da kažem da mi je jako drago što u svojoj klasi imam ove dvije talentovane i vrijedne djevojčice. Klavir je vrlo težak instrument koji se mora svakodnevno vježbati i to su velika odricanja za njihov uzrast. Primavera je prvo takmičenje u toku godine i nekako nam dođe kao proba za dalje. U narednom periodu očekuje nas federalno takmičenje, festival muzike u Tuzli…U svakom slučaju takmiče se na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima u izuzetno jakoj konkurenciji. One uvijek osvajaju prva mjesta“, ponosno ističe Šehanović-Sarajlić

Talenat je ključan, kaže profesorica Dženana, ali bez rada ni talenat ne vrijedi.

„Često se dešava da imamo talentovanu djecu koja nisu baš vrijedna i zbog toga ne postignu neke zapažene rezultate. Talenat je uslov da bi se počelo sa radom a onda je 50%-50% u omjeru s radom. Savjetujem da ko želi ozbiljno da se bavi muzikom da se odrekne svih drugih aktivnosti, osim obavezne škole naravno. Za Dorin i Nedžlin uzrast minimum vježbanja je dva sata dnevno. Moram istaći da je Nedžla najveći talenat u Ilijašu kada je klavir u pitanju, ali i to da je Ilijaš generalno mjesto sa jako puno muzičkih talenata. Iskoristila bih ovu priliku i da se zahvalim načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću za podršku lokalnim muzičkim talentima kao i Ministarstvu obrazovanja KS koje također izdvaja sredstva za talente kao što su Dora i Nedžla, a koja njima puno znače jer su instrumenti jako skupi kao i odlazak na takmičenja“, zaključila je profesorica.

Muzika je sve suprotno tišini i muzika je nešto što usrećuje ljude, nešto najljepše na svijetu i svi bi trebali da se bave muzikom, poručila je za kraj dvanaestogodišnja Dora Kurtović.

Povezane objave

Back to top button