BIH

Rijeke se izlile iz korita u Visokom i Kaknju, sve raspoložive snage na terenu

Rijeka Bosna u Kaknju te rijeke Fojnica i Bosna u Visokom izlile su se iz svog korita na nekoliko lokacija zbog čega su angažovane sve raspoložive snage na postavljanjima nasipa i saniranja štete.

U večernjim satima došlo je do izlijevanja rijeke u mjestu Čekrekčije kod Visokog zbog čega je obustavljeno odvijanje saobraćaja regionalnim putem Visoko – Sarajevo, a gradonačelnik Mirza Ganić je kazao da su rijeke Bosna i Fojnica napravile određene štete i na području Visokog.

Ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice cijeli dan i noć se nalaze na terenu, a s njima je tokom popodnevnih i večernjih sati bio i gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima. Obišli su najugroženije dijelove grada Visoko, te poduzeli mjere koje su u ovom trenutku moguće kako bi se posljedice porasta vodostaja rijeka, prije svega Bosne, smanjile na minimum.

“Obišli smo Čekrekčije gdje se rijeka Bosna izlila na put Visoko – Ilijaš, a imali smo i nekoliko vozila koja su zaglavila u vodi, srećom nije bilo težih posljedica, pa je ovo i apel na građane da se pridržavaju svih obavijesti i signalizacije. U gradu, u ulici Musala smo imali dvije stambene jedinice kojima se približila rijeka Bosna, intervenisali smo, poslali bager koji radi utvrdu od zemlje, te vrećama s pijeskom ćemo pokušati zaustaviti dalji dotok rijeke prema zgradi i kući u ovoj ulici. Ekipe su na terenu i u Gornjem Moštru gdje smo godinama imali plavljenje stambenih objekata, ovoga puta bagerima pravimo nanose kako bismo spriječili daljnje prodiranje prema kućama. Također tokom obilaska smo bili i u Muhašinovićima, gdje smo također imali problema s potocima, te na kraju u Seoči, gdje je trenutno blokiran dolazak u ovo naselje iz pravca regionalnog puta, pa se može proći samo iz pravca B Mahale”, kazao je nakon obilaska gradonačelnik Ganić.

Dodao je da se voda približila nekim objektima, ali na svu sreću za sada je sve pod kontrolom.

“Postoji određena ugroženost, ljudski životi nisu ugroženi, a velika površina poljoprivrednog zemljišta je poplavljena. Naš prioritet su ljudski životi i njihove stambene jedinice, nadamo se da će prema najavama padavine prestati i da će doći do opadanja vodostaja rijeka. Mi smo i dalje na terenu i poduzimamo sve što je u našoj moći kako bi se naši sugrađani osjećali sigurno”, kazao je Ganić.

Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević je kazao da je Bosna izlila na nekoliko područja, a da su Doboj kod Kaknja, Povezica, Malješ i Donji Kakanj samo neki od ugroženih područja.

“Nažalost na nekoliko lokacija došlo je do izljevanja rijeke Bosne iz korita na području Općine Kakanj. Štab Civilne zaštite je na terenu. Trgošped d.o.o Kakanj je angažovao mašine i kamione i nasuo na ovim mjestima potreban materijal i spriječili smo veće štete. Raduje činjenica da je vodostaj Bosne u Kaknju trenutno opao. Vjerujemo da se neće ponoviti 2014 godina. Pozivam sugrađane na pribranost, bez panike i da zajedničkim snagama i iz ovog izađemo kao pobjednici. Za eventualne prijave ugroženosti pozovite broj telefona Civilne Zaštite”, pojasnio je Bajtarević.

Prema posljednjim informacijama FUCZ-a vodostaj rijeke Bosne u Maglaju je u porastu, dok u Kantonu Sarajevo gdje je danas bilo dramatično je u blagom opadanju.

Povezane objave

Back to top button