“SACOM” d.o.o. – jedna od uspješnih firmi u Industrijskoj zoni “Luka”

sacom logoFirmaSACOM d.o.o. osnovana je 2003. godine sa ciljem proizvodnje i ugradnje fiksnih vertikalnih i saobraćajnih znakova, zaštitinih odbojnih ograda za puteve te proizvodnjom i distribucijom ostale putne opreme. Konstantan rad na usavršavanju, poboljšanjima u procesu proizvodnje i primjena kvalitetnih materijala za izradu proizvoda, rezultiralo je da saobraćajni znakovi firme SACOM d.o.o. posjeduje CE oznaku što predstavlja usklađenost sa normama EN-12899 i EN-12767. O razvoju i poslovanju ove uspješne firme, razgovarali smo sa Kadrijom Muratovićem, direktorom firme „SACOM“ d.o.o.

index„ Od osnivanja firma je u konstantnom razvoju. Bila je smještena u Hrasnici na lokaciji bivšeg FAMOS-a. Nakon toga smo prešli u Hadžiće, 2011. godine kada smo proširili svoju proizvodnju. U tom periodu ostvarili smo dobre rezultate, povećali proizvodnju i broj zaposlenih. Nakon toga rodila se ideja da se kupi neki lokalitet i izgradi vlastiti proizvodni pogon. Dogovorili smo sa ilijaškim općinskim organima da to bude u industrijskoj zoni i to smo realizovali 2014. godine. U toku godine izgradili smo dva proizvodna objekta površine 1 500 m2 te investirali 1 500 000, 00 KM . Uspješno smo okončali investiciju 2015. godine kada smo i uselili u naše objekte“ kazao je Kadrija.

Kod proizvodnje saobraćajnih znakova  dizajn elementa  determiniran je kroz zakonske i druge regulatorne zahtjeve i kroz pojedinačne zahtjeve kupaca.

„Nabavljamo reporomaterijal, vršimo projektovanje i radimo kompletnu proizvodnju koja se odvija u našim pogonima i to je čisti bh  proizvod. Zatim, proizvodimo zaštitnu odbojnu ogradu koja se koristi kao sigurnosna ograda na putevima. Izrađujemo horizontalnu signalizaciju. To se odnosi na iscrtavanje linija na cestama, pješačkih prelaza, strjelica za usmjeravanje, razdjelnih linija na kolovozu, parkinga itd. Sve naše proizvode distribuiramo u BiH i regionu. Za sve naše proizvode posjedujemo i certifikate koji su važeći u EU“ kazao je Kadrija.

Izgradnjom savremenih saobraćajnica omogućava se brže kretanje vozila, što istovremeno zahtijeva maksimalnu sigurnost u saobraćaju. Jedan od važnih elemenata koji utiču na sigurnost saobraćajnice je upravo odbojna ograda.

index2“Što se tiče projekata na kojima smo radili, nedavno je zavšen autoput LOT 2A i 2B sarajevska zaobilaznica, od Butila prema Stupu, gdje smo dobili i pohvale od investitora za zaštitnu ogradu. Planiramo proizvoditi i nove proizvode i da ih certificiramo. Samim tim došlo bi do povećanja radnih mjesta. Trenutno imamo oko 30 uposlenika, s tim da se broj povećava sa sezonskim radovima. Trudimo se da sezonse radnike uposlimo na duži period. Iskoristio bih priliku da pohvalim općinske organe i da kažem da je načelnik Akif Fazlić dobar menadžer koji zna kako treba dovesti investiciju. Sam primjer smo mi jer smo odabrali lokaciju Ilijaš zbog odlične saradnje i profesionalne usluge“ istakao je Kadrija.

index1Firma SACOM d.o.o. posjeduje sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000/ISO 9001:2008 koji je implementiran 2008. godine. U cilju očuvanja konkurentske pozicije na domaćem i regionalnim tržištima, kao i plasmana proizvoda na jedinstvenom tržištu Evropske unije, pokrenut je niz aktivnosti u cilju usklađivanja sa esencijalnim zahtjevima Građevinske direktive Vijeća Evrope i upotrebu CE znaka na prizvodima. To znači da su proizvodi sigurni i u saglasnosti za sa zahtjevima za plasman na tržište EU bez potrebe za dodatne provjere i verifikacije.

 

Prethodni članakMini koncert Halida Bešlića i podjela paketića u Udruženju „Budi mi drug“ za oduševljene mališane
Naredni članakKvalitet i brzina izvođenja radova-ključ uspjeha firme “Halilović” d.o.o.