ILIJAŠREPORTAŽE

Senad ef. Šehić: Iza svake životne situacije trebamo da izvučemo pouku i da budemo jači

Džemat Srednje je prije tri mjeseca dobio novog  imama Senada ef. Šehića.  Ekipa Radio Ilijaša posjetila je džemat Srednje, te smo između ostalog razgovarali o tome kako je započela njegova misija u novom džematu, kako se odvija mektebska nastava u pandemijskim uslovima, te koje su to aktivnosti i projekti  za mlade.

Ef. Šehić je na početku razgovora kazao da za njega Srednje ima posebnu simboliku.

„Mjesto Srednje  je pozicionirano između Sarajeva i Olova, ali džemat džamija Srednje također ima jednu simboliku. Ako pogledamo s lijeve strane nalazi se magistrali put, sa desne strane nalazi se potok koji nas ispunjava tim osjećajem prolaznosti. Ispred džamije je mezarje, a iza je također nekropola stečaka, tako da je džamija pozicionirana u centar toga svega što simbolira  prolaznost“ istakao je.

Godina iza nas će ostati upamćena po pandemiji korona virus, a ef. Šehić napominje da je 2020. godina koja je otkrila naše slabosti, i da smo postali svjesni da sa onim sa čime zaspimo, ne mora značiti i da ćemo se sa tim probuditi.

 „Produbila je naše ubjeđenje i uvjerenje da se sve događa i zbiva s Božijom voljom, i bila je prožeta neizvješnošću i strepnjom, ali i nadom da se vratimo u neke normlne tokove života. U toj nadi sam i ja ovdje neka tri mjeseca započeno neku svoju imamsku misiju. Nastavio aktivnosti koje je moj prethodnik u džematu uspostavio. Iz ove perspektive, kao neko ko je tek došao vidim da je džemat dobro ograniziran, da se poštuju sve mjere kako epidemiološki službi, tako i Rijaseta IZ. Mi smo našli načina i da sa ovom pandemijom uspostavimo vjersaki život kako nam okolnosti dozvoljavaju“ rekao je.

Pandemija je također utjecala i na održavanje mektebski aktivnosti,ali to nije spriječilo ef. Šehića da djecu uči o svojoj vjeri.

„Mi smo jedan manji mekteb, gdje broj djece u okviru onog broja koje preporučuju Krizni štabovi i Rijaset IZ. Mi s tog aspekta nismo osjetili ograničenja. Djeca su poštivala distancu  i dolazili su na mektebsku pouku. Imali  smo problem zbog izostanaka, jer je gotovo iz svake porodice neko bio u izolaciji tako da je u mektebskoj pouci bio manji broj djece. Ona djeca koja nisu mogla da prisustvuju dobijali su sadržaj na našoj Viber grupi. Pored mekteba u Srednjem imamo mekteb Solakovići i Medojevići  to su dva punkta, gdje ima petero do šestero djece. Bez obzira na broj, ali i udaljenosti idem tamo svake subote i nedjelje i na taj način šaljem poruku da je svako dijete važno“ kazao je.

Plan razvijanja ženskog aktivnizma, i fokus rada Mreža mladih

U džematu Srednje će se nastaviti brojne edukativne radionice, projekti i kursevi.

U planu je da se više aktivira Mreža mladih, imali smo do sada zajedničke radionice i izlete. Fokus našeg rada će biti Mreža mladih kako bi se omladina s ovog kraja uključila u projekte. Što se tiče daljih aktivnosti u planu je razvijanje ženskog aktivnizma, kako bi sa mualimom imale određene aktivnosti. Također imamo u planu da napravimo jedan centar, modernizaciju ove sadašnje učionice kako bi ona svojim izgledom i tehničkim mogućnostima pružila  ugodan osjećaj našoj djeci i svim našim džematlijama. Cilj mi je da ova  mektebska  učionica postane bibilioteka i omladinski centar za ovo područje“ rekao je.

Također, ef. Šehić je dodao da do ramazana imaju u planu izraditi drveni mihrab.

„To će biti hedija našoj džamiji i zajednici. Pred ramazan bi drveni mihrab trebao biti gotov. S obzirom na to da je ovo putnički džemat, planiramo da napravimo jednu divanhanu kako bi se putnici mogli odmoriti, a da bi i mi imali  za svoja druženja“ spomenuo je.

Mekteb Srednje broj oko 50 upisane djece, a njih 40 je prisutno na raznim aktivnostima. Također, tu je i Mreža mladih gdje je njih oko 15 aktivnih.

 

 

 

Povezane objave

Back to top button