BIHVIJESTI

Šestorica osumnjičenih za genocid nad Bošnjacima pušteni na slobodu uz mjere zabrane

Šest osumnjičenih za genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uhapšeni u petak u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pušteni su na slobodu uz određene mjere zabrane, potvrđeno je za Klix.ba.

Osmunjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, a dovode se u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica 1995. godine.

Sud BiH je 16. decembra donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću (bivši predsjednik Boračke organizacije Zvornik), Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću.

Osumnjičenima su izrečene sljedeće mjere zabrane:

  • Mjera zabrane napuštanja boravišta, na način da se osumnjičenima zabranjuje napuštanje adrese stanovanja (tzv. kućni pritvor)
  • Mjera zabrane putovanja
  • Mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama.

“Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je toj osobi izrečena kazna zatvora. Kontrola opravdanosti trajanja mjera zabrane vršit će se po isteku svaka dva mjeseca”, kazali su nam iz Suda BiH.

Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

Podsjetimo, Sretenu Miloševiću, koji je sedmi uhapšeni u ovoj akciji, ranije je određen jednomjesečni pritvor.

(klix9

Povezane objave

Back to top button