Svjetski dan zdravlja u znaku podrške medicinskim sestrama i babicama

Svake godine, sedmi april se obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je “Podržimo sestre i babice” jer je fokus na radu medicinskih sestara i babica, te podsjećanju svjetskih lidera na ulogu koju oni imaju u održavanju svijeta zdravim.

Prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije “Zdravlje predstavlja tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti”.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu reakcije na COVID-19 – pružanjem visokog kvaliteta tretmana i njege, te poštovanja osoba kojima je njega potrebna, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke i epidemiološke studije.

Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta. WHO-SZO i njeni partneri dali su niz preporuka za jačanje radne snage za sestre i babice.

Pet ključnih preporuka WHO-a su ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestara, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinsih sestara i babica, jačanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Ove preporuke će biti od značajne za postizanje nacionalnih i globalnih ciljeva vezanih za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i dostupnost, zdravlje majke i djeteta, zarazne i nezarazne bolesti, uključujući mentalno zdravlje, spremnost na hitne slučajeve i reagovanje, sigurnost pacijenata i pružanje integrisane brige orjentisane na čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO – WHO – World health organisation), je 7. april proglasila za Svjetski dan zdravlja na prvoj Zdravstvenoj skupštini, 1948. godine.

Prethodni članakObavijest o obilježavanju 28. godišnjice formiranja Armije RBiH
Naredni članakOPĆINA ILIJAŠ: APEL POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA