U Ilijašu na oduševljenje publike održana premijera filma “Toma”

Film “Toma”, koji je izazvao veliko interesovanje u cijelom regionu, predstavljen je i ilijaškoj  publici u nedjelju 31.10.2021. godine  u dva termina –  od 18:00 i od 20:30 sati.

Film “Toma” je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Dragan Bjelogrlić je u filmu ‘Toma’ pjevača Tomu Zdravkovića prikazao kao boema i lutalicu, stvarajući od njegovog života mitsku priču, vjerovatno posljednju takvu o bivšoj Jugoslaviji.

Pored Tome, kroz film pratimo i živote poznatih umjetnika tog vremena: Silvane Armenulić, Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih. Scenarij potpisuju Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Dragan Bjelogrlić, Maja Todorović, a direktor fotografije je Goran Volarević. Glume: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke – Mirjana Karanović.

Film “Toma” nije samo biografski film o životu jednog izuzetnog umjetnika, nego i vrlo emotivan presjek jednog vremena, koje se više neće vratiti.

-Toma Zdravković je, kako to Bjelogrlić predstavlja, više od običnog čovjeka, on je metafora vremena u kojem se uprkos najvećim izazovima nije odustajalo od optimizma, vremena u kojem se živjelo za život i u kojem su emocije poput tuge i stanja poput siromaštva bile normalna i svakodnevna pojava, ono društveno prihvatljivo i posvema javno. Toma Zdravković je, kako to vidi Bjelogrlić, uspio ostvariti jugoslovenski socijalistički san, neku vrstu ekvivalenta američkom snu, samo što je onaj u bivšoj Jugoslaviji imao „srce i dušu“.

Za sljedeću godinu prprema se i emitovanje serije, koja će donijeti još više detalja iz života “pjesnika tuge”, kako su ga mnogi nazivali.

 

Prethodni članakNK Ilijaš porazio ekipu Omladinac 9:0
Naredni članakOd danas obavezna zimska oprema