BIHILIJAŠKULTURAVIJESTI

U Ilijašu otvorena multimedijalna izložba „Starobosanski grad Dubrovnik (argumentacija za adekvatnu valorizaciju“

U Biznis centru Ilijaš otvorena je Multimedijalna izložba „Starobosanski grad Dubrovnik (argumentacija za adekvatnu valorizaciju“ u organizaciji Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik u Ilijašu i JU KSC i Radio Ilijaš, a povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana općine Ilijaš.

O važnosti ove edukativne izložbe i šta prikazuje kazao nam je profesor Perica Mijatović, predsjednik Fondacije.

Ovaj put prezentiramo sadržaje koji govore o vrijednosti Starobosanskog grada Dubrovnika i mogu poslužiti za rekonstrukciju njegove uloge u srednjevjekovnoj istoriji bosanske države. Naglasak je na infrastrukturnoj razvijenosti lokaliteta, što je jedan jak argument jer je Dubrovnik bio središte župe Vogošća, u nekom periodu župa Dubrovnik, u osmanskom periodu nahija Dubrovnik, a regiju su obuhvatale regije koje pripadaju općinama Vogošća, Ilijaš, Breza, Vareš, te do nekog perioda i Olovo. Drugi argument je Nekropola stećaka Kopošići koja je ukopno mjesto visokoplasiranih velikaša u Bosanskom kraljevstvu koji su bili upravitelji ili vlasnici grada, radi se o vlastelinskom rodu Radojević-Mirković, gdje su najistaknutiji pojedinci Mirko Radojević i knez Batić koji su imali visoke funkcije od 1380-1420. godine, izlažemo kopije povelja koje su potpisali ukupno 15 povelja, koje će biti upotpunjene radovima našeg velikog kipara Adisa Fejzića . Treći argument za valorizaciju su umjetničke vrijednosti kopošićkih stećaka o čemu su ocjene dali eminentni stručnjaci kao Ivan Lovrenović koji je rekao da su savršeni primjerci evropske srednjevjekovne skulpture, a u sve to mogu da se uvjere i posjetitelji i pozivam škole na organizirane posjete, kao i građana Ilijaša i okolnih mjesta koji žele više da znaju o svojoj historiji, naglasio je Mijatović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se svim entuzijastima, kao i naučnoj zajednici i uposlenicima Općine  koji su godinama uključeni u projekte vezane za obnovu i zaštitu Starobosanskog grada Dubrovnika i Nekropola stećaka Kopošići.

-Posebno se zahvaljujem Fondaciji Starobosanski grad Dubrovnik i čestitam na angažmanu jer su imali snage da preuzmu odgovornost za vođenje ovog projekta i okupe sve ljude, eminentne stručnjake i provedu druge aktivnosti da ostvarimo napredak kada je u pitanju ova naša povijesna srednjevjekovna jezgra. Posebno želim istaknuti dva imena a to su Sanja Zagorac-Jozić i Perica Mijatović i zahvaliti im se i čestitati na radu kada su u pitanju ove vrijedne lokacije. Projekat su podržali i naučni stručnjaci u ovoj oblasti a to su dekan PMF Sarajevo Nusret Drešković, prof. dr. Adnan Busuladžić, prof Edin Bujak i drugi koji su zaista dali ogroman doprinos u obnovi, istaraživanjima i revitalizaciji naših spomenika. Ono čime sam razočaran je nedovoljna podrška viših nivoa vlasti, naveo je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Rukovoditelj Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu doc.dr. Edin Bujak od samih početaka uključen je u oživljavanje Starobosanskog grada Dubrovnika i Nekropole stećaka Kopošići.

Srednjovjekovno naslijeđe BiH i Ilijaša izuzetno je vrijedno i uviđamo koliko Općina Ilijaš posljednjih godina ulaže napora da sve to sačuva i spasi,na prvom mjestu su Dubrovnik i Kopošići. To su sada lokacije koje polako prihvataju turiste i budi se svijest ljudi  o značaju svega. Mora se još mnogo sredstava uložiti kako bi Dubrovnik zaživio u potpunosti jer je to urbanistički kompleks koji još puno toga krije, predstoji još dugogodišnja istraživanja, konzervacija i zaštita a naravno ni plodovi neće izostati. I mi se trudimo ilijaške lokacije uključiti u što više naučno-istraživačkih radova kako bismo ih približili širim svjetskim naučnim krugovima i tako na izvjestan način lakše došli do sredstava koji će pomoći u zaštiti i obnovi ovih naših srednjevjekovnih bisera, kazao je Bujak.

Direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić kazao je da je velika čast i zadovoljstvo biti domaćin ove multimedijalne izložbe u važnim danima kada obilježavamo Dan nezavisnosti BiH i Dan općine Ilijaš.

Obilježavamo dan kada je BiH postala moderna, nezavisna i suverena država, a kroz ovu izložbu podsjećamo se na njene početke i grada Ilijaša, naše bliže okoline, na ono što su sedimenti i slojevi naše tradicije, naše kulturne historije a Srednjovjekovni grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Kopošići svakako spadaju u sam vrh našeg kulturno-historijskog naslijeđa a posjetitelji će imati priliku upoznati se sa detaljima o ovim vrijednim spomenicima za naš grad i BiH. Nadamo se da će do subote 09. marta izložba imati što više posjetitelja. Fondacija će nastaviti svoj rad na valorizaciji i očuvanju spomenika a mi ćemo kao Ustanova koja se bavi kulturom biti na usluzi i uključeni, kao tehnička, medijska podrška ili na neki drugi način, zaključio je Hodžić.

Prisutnima se obratila i dr. Nermina Mujezinović iz ICOMOS-a. Današnjoj izložbi prisustvovali su učenici OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš, a otvorena je do subote 09. marta 2024. godine.

U sklopu Manifestacije u srijedu 06. marta sa početkom u 19:00 sati u kinu Ilijaš bit će prikazan dokumentarni film o Starobosanskom gradu Dubrovniku u Ilijašu.

Povezane objave

Back to top button