Uncategorized

U Ilijašu upriličena promocija knjige “Maloljetnik na putu smrti” autora Hasiba Suljića

Knjiga „MALOLJETNIK NA PUTU SMRTI“ autora Hasiba Suljića, promovisana je večeras u Kino sali Ilijaš a u organizaciji Javne ustanove KSC i Radio Ilijaš i Biblioteke Ilijaš.  Promotori su bili Nezim ef. Halilović- Muderris i hfz. Nijaz Aganhodžić – profesor. Na samom početku u ime organizatora obratio se Nermin Hodžić, direktor JU KSC i Radio Ilijaš.

„Nama je obaveza ali i čast da promovišemo istinu. U proteklih mjesec dana imali smo mnogobrojne promocije ali ova večeras nam je posebno prirasla srcu. Kako zbog autora koji je naš kolega, tako i zbog vrlo hrabre priče koju je Hasib ispisao. Njegov životni put svjedoči o bošnjačkom herojstvu, čojstvu i ljudskoj vrlini o kojoj možemo svjedočiti kao kolege. Ovo je naša pažnja i odavanje priznanja prema vrijednom poduhvatu našeg čestitog kolege i srebreničkog heroja“, kazao je Hodžić.

Nezim ef. Halilović- Muderris kazao je da je riječ o  jednoj u nizu potresnih priča iz Srebrenice koja je živa rana Bošnjaka, koja neće i ne smije zacijeliti sve do sudnjega dana.

„Rado sam se odazvao na poziv moga brata Hasiba da budem promotor. U druženju sa jetimima, a to je i Hasib, osjećam jednu veliku prazninu u njihovom emocionalnom životu. Vjerovatno ćemo nakon neke solidne vremenske udaljenosti shvatiti kakva je nematerijalna šteta učinjena našem narodu. Kada god sam prisustovao nekom veselju jetima, da li je to ženidba, udaja, akika ili bilo šta drugo, ništa mi od tih mubareka u dušama jetima i šehidskih porodica nije bilo potpuno. Jer babo je oslonac na koji se možete osloniti u svakom trenutku, a njega nema.

Uloga Bošnjakinje žene i jedna potpuno zaboravljena kategorija u našem društvu su supruge šehida. Relativno mlade su ostajale sa svojom djecom, i u jednom trenutku su morale preuzetu ulogu i babe i mame u porodicama. Nije to bilo nimalo lahko. Tamo gdje su kompaktne porodice koje podižu svoju djecu, vidimo koliko je to teško. Zato je svaka majka, pogotovo majke Podrinja koje su podigle, odhranile i zaštitile svoju djecu u društvu u kojem ništa nije riješeno institucionalno i nisu imale razumijevanja, one su istinski heroji“, kazao je Muderris.

„Ovo nije promocija knjige, ovo je promocija istine“, riječi su hafiza Nijaza Aganhodžića na početku obraćanja.

„Ovo je promocija istine koja je nama pokazala da petnaestogodišnjak može biti veliki čovjek. Istina o vremenu koje je zahtijevalo upravo od djece da budu veliki ljudi. Naš Hasib Suljić je izuzetno hrabar čovjek. On je dugo razmišljao da li da napiše i iznese istinu iz sebe. Drugi su čuvali tu istinu. Hasib se odvažio i postupio po Kur'anskom pravilu,  da uči, i da piše. A nama Bošnjacima pogotovo treba ovog materijala koji će ostati budućim generacijama. Stoljećima iza nas smo imali problem da budemo hrabri i da govorimo i pišemo istinu. Zbog toga je Hasibova hrabrost posebno važna. On je nastavio da govori istinu. Istinu koja nije draga našim dušmanima. A njegova priča je istina koja treba da nas budi iz sna“, kazao je hafiz Aganhodžić.

Hasib Suljić rođen 1980. godine u mjestu Slatina, općina Srebrenica. Oženjen, otac troje djece. Kao dvanaestogodišnjak, agresiju na BiH dočekao sa svojom porodicom u rodnom mjestu Slatina, gdje ostaje do pada Srebrenice, jula 1995. Sa 15 godina, na put smrti kreće sa ocem Hasanom i ostalim rođacima i komšijama. Sa ocem se rastaje u ranoj fazi puta, gdje kasnije predstoji borba za preživljanje. Kroz put dug preko 100 kilometara prolazi kroz brojne zasjede, mijenjajući grupe ljudi sa kojim je imao različita iskustva. Nakon gotovo tri sedmice putovanja, na slobodnu teritoriju izlazi na područje općine Kalesija, u mjestu Memići, sa još četvoricom ljudi.

„Knjiga je namijenja generacijama koje dolaze kako bi uzeli pouku iz mog životnog iskustva. Uvijek je teško vratiti se nazad ali hvala Bogu da imam dobru memoriju na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i na genocid koji je izvršen u Srebrenici. Kao dječak od 12 godina, morao sam preko noći da odrastem. Kroz put smrti koji sam prolazio morao sam donositi odluke koje bi bile teške i za mnogo starije osobe. Zahvaljujem se JU KSC i Radio Ilijaš i Biblioteci Ilijaš koji su me podržali i upriličili ovu promociju“, kazao je Hasib Suljić autor knjige „Maloljetnik na putu smrti“.

Povezane objave

Back to top button