ILIJAŠVIJESTI

U OŠ “Hašim Spahić” Ilijaš upisan veći broj prvačića u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nastava u školskoj 2023/2024. godini u Kantonu Sarajevo počela je u petak, 1. septembra, a nakon skoro dva i pol mjeseca učenici su se vratili u svoje školske klupe. Naravno, poseban dan bio je za prvačiće, njihove roditelje, ali i učitelje.  OŠ“ Hašim Spahić“ pripremila je svečani prijem za 67 prvačića, a Općina Ilijaš je i ove godine obezbijedila ruksake sa priborom.

U Jutarnjem programu Radija Ilijaš danas smo razgovarali sa direktorom OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš Nihadom Salkićem o novom početku školske godine, ciljevima, projektima, te ostalim akuelnim temama.

Na samom početku razgovora Salkić je kazao da je školska godina krenula u skladu sa kalendarom, te da su intenzivno radili na poboljšanju uslova rada, i da se ove godine upisalo više prvačića nego prethodne godine.

„Radili smo intenzivno na poboljšanju uslova rada unutar naše škole, a to je opremanje kabineta, nabavka novih nastavnih sredstava i pomagala, vjerujem da ćemo svi u odgojno-obrazovnom procesu biti zadovoljni onim što smo radili u ova dva i pol mjeseca dok su djeca bila na raspustu. Ove godine smo upisali više prvačića nego prethodne školske godine, upisali smo 67 prvačića 35 djevojčica i 32 dječaka raspoređena u tri odjeljenja“ rekao je Salkić.

Salkić je spomenuo da je bilo promjena u kreiranju nastavnog plana i programa, te se dotakao kurikularne reforme.

“U prvom i drugom razredu se provodi kurikularna reforma, i naravno u svim onim nastavnim predmetima gdje se prvi odnosno drugi put izučava određeni nastavni predmet. Učenici će kroz ovu školsku godinu prepoznati vrijednosti i ono što se provodi sad kroz kurikularnu reformu. Bez obzira na to koliko u ovom momentu izazivala otpornost i bilo kakve promjene, ova će reforma olakšati i nastavnicima  gdje će njima omogućiti rad onako kako to oni budu planirali, naravno opet u skladu sa nastavnim planom i programom predviđenim za odgovarajući predmet, ali će moći puno fleksibilnije da radi nastavne jedinice i ovdje je neminovna saradnja  predmetnih nastavnika iz određenih oblasti kod učiteljica i učitelja to će biti nešto lakše. Naša škola je imala posjetu od kolega iz Instituta gdje su naši nastavnici za sve ono što imaju nedoumica kad je u pitanju odgojno-obrazovni proces mogli da pitaju“ kazao je.

Što se tiče primarnih ciljeva, Salkić naglašava da je to svakako opremanje kabineta, i da je sada u fazi rekonstrukcija dvorišta škole. Također, pohvalio je saradnju sa lokalnom zajednicom koja je uvijek tu da pruži podršku.

„Ove kalendarske godine izvršena je nabavka zahvaljuljući Vladi KS i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje  i u potpunosti smo opremili kabinet informatike i mi sada imamo dva kabineta informatike za naše učenike. Pored toga,  u potpunosti je uređena internet mreža unutar naše škole, a ono što je veoma značajno što smo u toku raspusta uradili, a to je opremanje tri kabineta- kabinet fizike, hemije i biologije. Zahvaljuljući Općini Ilijaš i Vladi KS biće u potpunosti savremeno opremljeno sportsko igralište. I ove godine je Općina Ilijaš obezbijedila ruksake sa priborom našim prvačićima, učenici od prvog do devetog razreda su dobili besplatne udžbenike i vjerujem da će im to  u znatnoj mjeri olakšati polazak u  školu.Veliku podršku imamo OV i načelnika Fazlića i moram da pohvalim  Službu za društvene djelatnosti i mjesnih zajednica na čelu sa Sanjom Zagorac- Jozić gdje imamo izvanrednu saradnju po pitanju svih onih aktivnosti koje možemo da uradimo u zajedničkom cilju poboljšanja odgojno-obrazovnog procesa. Imamo određenih aktivnosti koje provodimo već duži vremenski period kao što je škola plivanja, skijanja i planinarstva gdje nam je Općina Ilijaš pomogla da kupimo odgovarajuću opremu za naše učenike“ rekao je.

Ističe da je neophodna saradnja sa roditeljima i da odgojno- obrazovni proces za svakog učenika ide puno bolje ukoliko je ta saradnja roditelja i škole na jednom zavidnom nivou.

„Kao direktor škole imam odličnu saradnju sa vijećem roditelja i sa roditeljima i intenzivno se održavaju sastanci. Mi smo prethodne školske godine pored svi aktivnosti koje vijeće roditelja treba da provede, zahvaljuljući vijeću roditelja imali donaciju za našu školsku biblioteku i gdje sada naši učenici imaju već fond knjiga,  opremili smo kabinet pametnom tablom, ali tu su i drugi projektu u kojima učestvujemo“ naglasio je Salkić.

 

Povezane objave

Back to top button