U utorak predavanje na temu: „Novi Ilijaš i promjenjivi odnos sa matičnim gradom Sarajevom: od satelitskog do prigradskog naselja”

Iz Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Ilijaš obavještavaju građane Ilijaša, Sarajeva i susjednih općina da će se u utorak 24.05.2022.godine, s početkom u 18,30 sati, u sali Biznis centra Ilijaš održati predavanje na temu: „Novi Ilijaš i promjenjivi odnos sa matičnim gradom Sarajevom: od satelitskog do prigradskog naselja”. 

Predavač : doc. dr. Elša Turkušić Jurić profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Predavanje je rezultat početnog istraživanja o karakteristikama novog dijela Ilijaša (nastalog u drugoj polovini 20 st.) i održano je na Internacionalnom danu novihgradova (Internationa Day of New Town) u organizaciji istraživačko-edukativneplatforme International New Town Institute- INTI (Roterdam).

Predavanje prikazuje raznovrsnosti kulturnog naslijeđa (od ranosrednjovjekovnog do industrijskog naslijeđa) i budući potencijal koji ima cjelokupna opština Ilijaš razmatrana u kontekstu razvojne urbane strukture Sarajeva.  Unutar predavanja analizirana su tri formativna obilježja opštine Ilijaš: srednjovjekovno-industrijsko; postindustrijsko i pejzažno (prirodni krajolik).

Istraživanje će biti nastavljeno u okviru istraživačko-edukativne platforme International New Town Institute- INTI, gdje se očekuje učešće opštinskih organizacija.

 

F o n d a c i j a PREDAVANJE eLŠA (1)

Prethodni članakOpćinski načelnik obišao nevremenom pogođenu Mjesnu zajednicu Kamenica
Naredni članakSkupština HKD “Napredak” u utorak 24.05.2022. u Biznis centru Ilijaš