Udruženje „Zlatne ruke“ poklonit će „Bosansku sobu“ gradu za Dan Općine

DSCF0427Udruženje „Zlatne ruke“ Ilijaš ušlo je u sedmu godinu svog uspješnog rada i poslovanja.  Njihovo mjesto okupljanja je bivši hotel Jahorina u Starom Ilijašu koga su učinile svojim drugim domom u kojem se okupljaju, druže, realizuju brojne projekte i , kako reče predsjednica Komisije za praćenje aktivnosti Udruženja Zekija Avdibegović, sve što doprinosi boljitku žena je zastupljeno jedino politika nije dobrodošla.

– Svaki dinar koji  dođe u Udruženje se utrostručio, mi imamo podršku Općine Ilijaš jer imamo adekvatan prostor za rad, a tu je i finansijska potpora, ali novca treba više da bi se još više i bolje radilo. Apliciramo za razne projekte, u prošloj smo godini aplicirali za četiri projekta, ali još nismo dobili odgovore iz godine u godinu teže je dobiti sredstva. Družimo se ovdje, pričamo, neko tka, neko plete, šije, neko zapjeva. Obilazimo naše bolesne članice, učestvovali smo i u humanitarnim akcijama. Obilježavamo sve godišnjice stradanja i položimo cvijeće, odamo počast žrtvama.  U 2015. godini smo najmanje putovali zbog mjeseca Ramazana, a odgodili smo i naše putovanje u Albaniju, ali vidjet ćemo ove godine kakva će biti materijalna i sigurnosna situacija pa ćemo u skladu s tim organizovati i naša putovanja, govori Zekija.

Projekat kojim se „Zlatne ruke“ najviše ponose je „Bosanska soba“,  koja predstavlja sumu svega onoga što je bitno Udruženju.DSCF0425

– Sjećam se kad smo ušli u tu prostoriju, koja 40 godina nije nikad ni okrečena. Članice su to sve svojim rukama očistile. Sanda iz Viteza koja ima agenciju za projektovanje napravila je besplatno projekat, mi smo zatim aplicirale i dobile sredstva. Sva sredstva koja smo dobili iz Budžeta Općine i zaradile na sajmovima uložena su u ovaj projekat. Šteta je što je soba „negdje tamo“, bolje bi bilo da je u gradu, da se napravi prava bosanska kuća u našoj lijepoj ulici i da se i soba prenese u tu kuću o čemu smo nedavno razgovarali i sa načelnikom i njegovim saradnicima. Mogle bismo imati svoj izložbeno-prodajni štand i pokazati sve što radimo. S obzirom na to da nismo još zvanično otvorili sobu, to ćemo uraditi ove godine za Dan Općine kada ćemo simbolično pokloniti sobu našem gradu, najavila je Avdibegović.

Nažalost, kako vrijeme prolazi opada interes i smanjuje se broj članica u Udruženju, značajni kursevi koji su organizirani sa eminentnim profesorima nisu izazvali potreban interes,  a posebno su za dalje aktivnosti  potrebne mlade nezaposlene žene koje poznaju engleski jezik i mogu aplicirati za projekte.

No,sve su članice vrijedne i odazovu se svim pozivima i daju svoj doprinos aktivnostima koje se provode.

Druženje je ponedjeljkom i srijedom od 16 sati, godišnja članarina iznosi 12 KM, a poziv svim ženama koje nisu članice a imaju slobodnog vremena da se učlane uvijek je aktivan.

 

Prethodni članakKonstantan razvoj ilijaške fabrike namještaja “Kalea”
Naredni članakObilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive u širem rejonu Gajina i Kruševa