BIH

Vlada Federacije odlučuje o strožijim mjerama uslijed povećanog broja oboljelih od Kovid-19

Vlada Federacija BiH danas bi trebala potvrditi prijedlog federalnog Kriznog štaba o pooštravanju mjera. Zabrinjavajući epidemiološki podaci, ali očigledno veći dio građana i dalje ne brine. Epidemiološke mjere gotovo niko da ne poštuje. 

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini, dvije hiljade 269. 19 osoba je preminulo, objavljeno je u jučerašnjem dnevnom biltenu. Epidemiološka situacija u prethodne tri sedmice značajno se pogoršala. U Federaciji BiH je donesen novi set mjera koje se odnose na okupljanja. U Republici Srpskoj još se ne razmišlja o novim mjerama.

Alarmantni podaci stižu iz Kriznog štaba. U posljednje tri sedmice sa dvije hiljade i dvjesto zaraženih došli smo na broj od 7 hiljada i dvjesto. Ovo novo rasplamsavanje broja zaraženih uvjetovano je, kako je navedeno, prisustvom omikrona čija se dominacija očekuje u februaru. U odnosu na prošlu sedmicu, broj novopotvrđenih slučajeva povećan je za 98 posto. A povećan je broj zaraženih na respiratoru za 37 posto, kao i broj umrlih za 29 posto. Posebno je složeno stanje u sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu, u kojem je jučer zabilježeno 900 novozaraženih.

Povezane objave

Back to top button