MAGAZINVIJESTI

Današnja ideja za iftar: Pripremite pileći file punjen špinatom i sirom

Piletina je neizostavan dio bosanske kuhinje, prepoznatljiva po svom bogatstvu hranjivih sastojaka, naročito proteina. Zahvaljujući svojoj svestranosti, može se pripremiti na bezbroj ukusnih i zdravih načina.

Za današnji iftar, preporučujemo pileći file punjen špinatom i sirom – obrok koji je ukusan, zdrav i savršen za ovu priliku.

Sastojci:

2 kašike ulja

1 kašika mješavine začina

Pola kašičice crvene paprike

2 čehna bijelog luka

Polovina kašičice bijelog luka u prahu

4 komada pilećih fileta

100 gr sira ricotte

100 gr mocarele

Četvrtina šolje parmezana

1 i po šolja nasjeckanog svježeg špinata

So i biber

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C i podmažite posudu za pečenje sa malo ulja.

U maloj posudi pomiješajte ulje, mješavinu začina, crvenu papriku, bijeli luk u prahu, so i biber, pa sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.

Pileće filete stavite na dasku za rezanje i pažljivo izrežite “džep” u najdeblji dio pilećih prsa, otprilike 5 cm širine, pazeći da ne presiječete meso.

Prelijte pripremljenu smjesu začina po pilećim filetima i dobro utrljajte sa svih strana. Stavite piletinu u frižider i ostavite da se marinira dok ne bude spremna za pečenje.

Dok se piletina marinira, pripremite fil. U posudi za miješanje spojite sireve, nasjeckani špinat i bijeli luk. Dodajte so i biber po ukusu i sve dobro promiješajte.

Izvadite pileće filete iz frižidera i svaki napunite smjesom od sira i špinata. Po potrebi, učvrstite punjenje čačkalicama.

Stavite punjene pileće filete u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 25 minuta, okrenuvši ih na pola pečenja kako bi se ravnomjerno zapekli.

Nakon što su pečeni, izvadite čačkalice i poslužite toplo. Uživajte u ovom savršenom obroku za iftar. Prijatno!

Povezane objave

Back to top button