uzivanjecitanjeČitanje ne podrazumijeva samo sjedenje u udobnoj fotelji, ispijanje čaja i neobavezno prelistavanje štiva. Čitanje nije dosadno i pasivno, a još manje beskorisno.  Čitanje je zaista korisno, pruža nove avanture svakom novom pročitanom stranicom i daje mogućnost našeg ličnog usavršavanja na mnogo načina.

Knjiga može služiti kao vozilo koje će nas odvesti na dugu avanturu i nepoznatu destinaciju. Ona može biti prijatelj, inspiracija, učitelj.

U današnjoj emisiji “Konkretno o knjizi” imamo dvije sjajne preporuke, jednu iz oblasti beletristike,a druga knjiga je izvanredan avanturistički roman za najmlađe.

 

Dafni Kalotaj

Ruska zima

 Za narednu sedmicu iz oblasti beletristike odlučili smo svojim korisnicima preporučiti književno djelo Ruska zima, autorice Dafni Kalotaj.550_ruska-zima---baner

Ruska zima, prvijenac američke spisateljice Dafni Kalotaj,  dobitnik nagrade teksaškog društva književnika WLT i finalist natječaja James Jones, za najbolji debitantski roman. Dražba zbirke dragulja ruske balerine Nine Revskaje u Bostonu otkriva tajne iz prošlosti slavne plesačice, nekadašnje pripadnice Staljinove kulturne elite koja se odlučila prebjeći na zapad.

Kad svoju impresivnu zbirku nakita odluči prodati na dražbi, Nina Revskaja, nekoć velika baletna zvijezda Boljšoja, vjeruje da je napokon spustila zastor nad svojom prošlošću.

Umjesto toga, u nekadašnjoj balerini bude se sjećanja na rodnu Rusiju i događaje koji su prije pola stoljeća promijenili tok njena života. Ondje je otkrila čaroliju pozorišta, ondje se zaljubila u pjesnika Viktora Jelsina, ondje su ona i njezini prijatelji – Gerš, daroviti kompozitor i profinjena balerina Vjera – postali žrtve staljinističke agresije. I upravo u Rusiji došlo je do strašnog otkrića koje je potaknulo smrtonosni čin izdaje.
O autorici

Dafni Kalotaj je rođena u Kanadi (majka joj je Kanađanka, a otac Mađar), ali je odrasla u Nju Džerziju (SAD). Diplomirala je psihologiju na koledžu Vasar, a zatim se preselila u Boston i na Bostonskom univerzitetu diplomirala kreativno pisanje. Tu je branila i svoju doktorsku tezu o modernoj i savremenoj književnosti. Za svoje zbirke priča višestruko je nagrađivana. Danas predaje kreativno pisanje na koledžu Skidmor Bostonskog univerziteta.

“Umjetnost postaje subverzivna u totalitarnom društvu, jer je izraz naše humanosti i često, naše individualnosti, sami kvaliteti koje totalitarizam potiskuje. Na najosnovnijem nivou, umjetnost je ono što nas čini ljudskim, na kraju krajeva, naš impuls za stvaranje djela ljepote, zarad ljepote, jeste kvalitet jedinstven za ljudsku vrstu. Zato nam umjetnost može pomoći da zadržimo našu humanost, čak i u brutalnim, nehumanim uslovima. Željela sam da pokažem da je umjetnost mnogo više od nekog buržoaskog koncepta koji je samo malo od značaja i da je više od pukog samoizražavanja ili zabave. Umjetnost je ono što nas spasava.”-kazala je autorica u jednom intervjuu.

Ruska zima je uzbudljiva priča o umjetnosti, ljubavi i putovanju. Priča koja nas vodi od Staljinove Rusije, surove, ali veličanstvene ljepote i umjetnosti bez premca, pa sve do savremenog Bostona.

“Mi imamo sreće. Možemo slijediti svoja srca. Ne dobiju svi tu priliku”, citat je iz ove knjige.

Ruska zima je priča o izdaji i iskupljenju, prošlim tugama i budućim nadama. Autorica o svojim likovima piše osjećajno, duhovito i mudro. Ovo je  jedno od onih uzbudljivih štiva koja nam ne daju da ih ispustimo iz ruku očekujući  ishod i otkrivanje misterije.

Toplo preporučujemo da ovu knjigu izvanredne proze potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

 

Elmira Helać-Mekić

Kamen

Iz oblasti dječije književnosti preporučujemo roman  Kamen autorice Elmire Helać-Mekić. Priča opisuje događaje i doživljaje dječaka Damira i Nedima, koji se nižu  od proljeća 1992. godine u malom selu u istočnoj Bosni, do njihovog dolaska i kratkog boravka u ratnom Sarajevu.

Bajkovitim elementima priča se odmiče od surove stvarnosti kreirajući svijet blizak mladim čitateljima.slika.php

Dječaci, kao pravi junaci, hrabro prolaze iskušenja na svom putu. Damir i Nedim se suočavaju sa poharanim selom, putuju kroz strašnu i nepoznatu šumu, susreću nepoznate ljude, borave u logoru i u svim situacijama upoznaju plemenitost.

Kamen ispisuje priču o prijateljstvu koje je na ispitu u svim segmentima putovanja. Bez obzira na godine malih junaka, ova priča može i druge čitatelje poučiti pravim životnim vrijednostima.

Roman će naći svoj put do svakog malog čitatelja koji bude dovoljno smion da se druži sa Damirom i Nedimom u njohovoj avanturi čiji nastavak željno očekujemo.

O autorici

Elmira Helać-Mekić rođena je u Sarajevu 6. maja 1965.godine. Školovala se u Sarajevu gdje je završila, osnovnu, srednju školu i Pedagoški fakultet. Više od 20 godina radi kao prosvjetni radnik, a trenutno je zaposlena u OŠ “Zajko Delić” kao profesor razredne nastave. Pored velike ljubavi prema djeci i radu u nastavi, Elmira je oduvijek pokazivala i ljubav prema pisanoj riječi koja je namjenjena prvenstveno djeci. Zajedno sa Sevdom Bećirović izdala je priručnik za djecu “Za zdravo i sretno djetinjstvo” 2009.godine. Sa željom da sa drugim prosvjetnim radnicima  podijeli svoje dugogodišnje iskustvo, objavila je 2012. godine didaktičko-metodičke materijale za profesore razredne nastave:  Likovna kultura, Muzička kultura, Tjelesni i zdravstveni odgoj.  Roman “Kamen” je njeno prvo književno djelo.

Knjiga može poslužiti kao lekcija, često vrlo korisna i praktična, koja nam pruža konkretne informacije ili ponekad apstraktne, filozofske ideje. U svakom slučaju, ona nam pomaže da otvorimo svoj um za nove ideje i nove poglede na svijet. Mnogobrojne su koristi koje nam pruža svakodnevno čitanje. Stoga, budite sa nama svake nedjelje u 16 sati i poslušajte sedmične preporuke za romane i lektire koje možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.read

Pripremila: Jasmina Masnopita, Biblioteka Ilijaš

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

Share.

Comments are closed.