Današnja književna preporuka- “Slijepčevo ogledalo”

slijepcevoU današnjoj emisiji “Konkretno o knjizi” preporučujemo vam nedavno promovisanu knjigu Amele Hebib Semić “Slijepčevo ogledalo”.

Recenzenti profesor Ibrahim Bušatlija i general u penziji Bahrudin Fazlić imali su samo riječi hvale za autoricin prvijenac.
Kroz 25 priča od Drine do Une, od Save do sinjeg mora provlači se ogoljena istina o nama svima ovakvim i onakvim iz ratnog perioda.
-Ovdje se radi o strategijskim, geopolitičkim, političkim pitanjima, vojno-poltičkim politikama. To u mojoj svijesti nije prirođeno za ženu. Autorica je sposobna i za našu diplomatiju, ona se razabira u tim stvarima što je do sada bio muški posao. Žena pisaca je malo u našoj literaturi, a posebno u ovakvoj vrsti djela. Ovo je posebno djelo koje sam sa uživanjem čitao, to je umjetno djelo o tragičnim stvarima, sa posebnim originalnim stilom. Autorica je ukorijenjena sudbinski u ovoj knjizi. Nije to samo literatura, hronologija, ona piše iz više linija uključujući i razum, dušu i srce, baca novo svjetlo, otkriva individualnu historiju. Mi muškarci mačem siječemo i nećemo da analiziramo, propitujemo, seciramo i tražimo i vlastitu krivicu i preispitujemo savijest, kao što je ovdje slučaj, kazao je profesor Bušatlija.
General u penziji Bahrudin Fazlić opisuje „Slijepčevo ogledalo“ kao ratna hodoljublja, kroz razorenu zemlju, kroz duše. General je četiri puta pročitao knjigu i veli da je u potpunosti autentična.
-Kad sam počeo čitati, mislio sam da gledam film. Po opisima mislio sam da piše Šolohov,a onda sam vidio da mi je to nešto daleko bliže i srcu draže, prepoznatljivo prema mojim prijateljima. Onda je odjedanput iz te knjige izašao Zuko Džumhur u zakrpljenoj maskirnoj uniformi sa ljiljanima na ruci i počelo je ratno hodoljublje. Amelina je knjiga upravo hodoljublje, obiluje sa toliko stvari, svi se mogu prepoznati. Iako nema imena i prezimena i toponima, tačno se zna gdje su mjesta i borbena dejstva, šta je ko radio pošteno i nepošteno u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu, objašnjava general Fazlić.

On je posebno naglasio važnost svih uloga koje je autorica obavljala, kao majka, kao žena, kao oficir, te je podcrtao značaj i herojstvo hiljada žena u proteklom ratu koje su se rame uz rame sa vojnicima borile za slobodu.

Svi zainteresirani knjigu „Slijepčevo ogledalo“ mogu potražiti u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Prethodni članakPromovisana knjiga „Slijepčevo ogledalo“ autorice Amele Hebib-Semić
Naredni članakIlijašanin Hamza Kamenjaš dobio nagradu za najperspektivnijeg sportistu KS