Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Arhiv Federacije BiH priredio je izložbu pod nazivom „Dan državnosti Bosne i Hercegovine – iz fundusa Arhiva Federacije“.

Izložba se sastoji od 18 arhivskih panoa, a prilikom njene izrade korištena je arhivska građa (fondovi, zbirke, novine, časopisi i službena glasila), koja se čuva u Arhivu Federacije BiH. Na izložbi će biti prezentovani dokumenti koji govore o obilježavanju 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u različitim vremenskim razdobljima od 1943. do 2013. godine, to jest periode nakon Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992-1995. godine), kao i postratni period.

Iz Arhiva FBiH naglasili su da je cilj izložbe poređenje obilježavanja Dana državnosti BiH u predratnom sa obilježavanjem praznika u ratnom i postratnom periodu, kao i njegovanje kulture sjećanja građana Bosne i Hercegovine, te ukazivanje mladim generacijama na važnost i značaj 25. novembra u našoj bogatoj historiji.

Izložbu će otvoriti potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.

Ova izložba, čiji je autor v.d. direktor Arhiva FBiH Admir Hadrović, bit će otvorena 24. novembra/studenog 2021. godine (srijeda) u 13:00 sati u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacije Adil Zulfikarpašić (ul. Mula Mustafe Bašeskije, br. 21, Sarajevo), a za posjetioce će biti otvorena sedam dana.

Share.

Comments are closed.